Politika

ODLUKA CRNE GORE DA PODRŽI ČLANSTVO KOSOVA U SE NIJE PROTIV SRBIJE : Abazović poziva zemlje da nađu zajednički jezik

Autor Tamara Milošević Grbić

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da odluka da se podrži zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope nije odluka protiv Srbijekao i da se interes zemlje ogleda u regionalnoj saradnji i stabilnosti.

epa10496898 Montenegro's Prime Minister Dritan Abazovic attends the Skopje Economic Forum in Skopje, Republic of North Macedonia, 01 March 2023. The Skopje Economic Forum was organized for a second year aiming to address the most pressing challenges facing North Macedonia and the region of South East Europe as a whole. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ambasadorka Crne Gore u Savetu Evrope Božidarka Krunić podržala je članstvo Kosova u Savetu Evrope. Krunić je saopštila da je glasala, prema instrukcijama Vlade.

Dritan Abazović premijer Crne Gore rekao je da se spoljna politika zemlje nije promenila i da je "država vodila odgovornu i doslednu politiku".

„Glasalo se u Odboru, Vlada nije bila, ali je bila je ambasadorka. Da li članovi Vlade imaju različita mišljenja? Većina njih, zapravo svi, na početku su priznali da Crna Gora vodi konzistentnu spoljnu politiku. Crna Gora je zajedno sa još 33 zemlje glasala za. Član 4. Ohridskog sporazuma kaže da jedna država neće zaustaviti drugu ako želi da se pridruži određenoj međunarodnoj organizaciji. Interes Crne Gore je veći. To se ogleda u regionalnoj saradnji i stabilnosti. Ne možemo dati veći doprinos rešavanju ovih pitanja, ali možemo biti prijateljski nastrojeni i pozvati zemlje da nađu zajednički jezik“, rekao je Abazović, prenose „Vijesti“.

(EURACTIV.rs)