Politika

AUSTRIJA I ITALIJA SKLAPAJU SAVEZ: Potreban novi pristup problemu, ugledaće se na Dansku

Autor Milena Antonijević

Austrijski kancelar, Karl Nehamer, sastao se u Rimu sa italijanskom premijerkom, Đorđem Meloni, kako bi razgovarao o saradnji u oblasti iregularnih migracija, a dvoje lidera dele slične stavove o potrebi za novim pristupom.

Izvor: EPA-EFE/Fabio Frustaci

Sastanak je bio uglavnom fokusiran na azil i migracije, s obzirom na sastanak Evropskog saveta u junu, gde su pitanja migracija rangirana visoko na dnevnom redu.

Ima mnogo izazova sa kojima Austrija i Italija „moraju da se suoče zajedno", kao što je bezbednost snabdevanja energijom, rekao je Nehamer na zajedničkoj konferenciji za novinare. On je takođe pohvalio „poverljiv i veoma prijateljski razgovor" sa italijanskom premijerkom".

„Italiju i Austriju povezuje istinski održiv savez, alijansa, kada je u pitanju borba protiv ilegalnih migracija", rekao je Nehamer, napominjući da će se to odnositi i na borbu protiv trgovine ljudima.

„Oboje patimo od snažnog migratornog pritiska i nameravamo da više sarađujemo. Zajedno smo pozvali na promenu paradigme za odbranu naših spoljnih granica", rekla je Meloni.

„Sa Austrijom je neophodna tesna saradnja, kako bilateralna, tako i na evropskom forumu. Često imamo istu viziju. Stvoren je osećaj zbog kojeg sam veoma srećan", dodao je italijanski premijer.

S obzirom da se migracije vraćaju na dnevni red EU, važna je podrška zemljama koje štite spoljne granice EU, posebno onima, poput Italije, koje su trenutno posebno opterećene migracionim tokovima, dodao je Nehamer.

Italija je 11. aprila proglasila šestomesečno vanredno stanje nakon što je zabeležila neočekivani porast broja migranata. Dok je 31.292 prešlo u Italiju od januara do 11. aprila, brojevi su bili mnogo manji prošle I pretprošle godine, jer su dolasci dostigli 7.928 odnosno 8.505 u istom periodu, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Slediti primer Danske

Tokom zajedničke konferencije za novinare, Meloni je takođe naglasila da iregularne migracije pogađaju i Austriju i Italiju i rekla da je neophodno slediti primer Danske i osujetiti namere migranata.

„Sistem azila u Evropi je propao. Potrebni su nam novi sporazumi, nove metode, nove procedure azila u sigurnim trećim zemljama", naglasio je Nehamer, navodeći i Dansku kao pozitivan primer u borbi protiv neregularnih migracija.

Austrijski kancelar je u aprilu posetio Kopenhagen i Stokholm kako bi ojačao koordinaciju sa nordijskim istomišljenicima. On planira da smanji privlačnost Austrije smanjenjem isplata socijalne pomoći tokom prvih godina boravka migranta u Austriji, što odražava politiku Danske.

Dvoje lidera takođe sa interesovanjem gledaju na Afriku, kako za snabdevanje energijom, tako i za sklapanje poslova sa zemljama iz kojih migranti odlaze.

„Suočavamo se sa velikim izazovima, sigurnošću snabdevanja energijom, mirom i odnosima sa Afrikom. Saradnja sa Italijom nam je od ključne važnosti", rekao je Nehamer.

Sporazum o Paktu za stabilnost i rast

Što se tiče Pakta za stabilnost i rast EU, o čijoj se reformi trenutno pregovara, Meloni je rekla da deli istu viziju kao Nehamer.

Prema njenim rečima, reforma mora da uzme u obzir novi geopolitički poredak, narušen prvo pandemijom, a potom i ratom u Ukrajini.

„Razgovarali smo o tome kako Evropa mora da radi na jačanju bezbednosti i u ekonomskoj sferi. Pandemija i ruski agresorski rat promenili su scenario i to se ne može uzeti u obzir kada treba da definišemo nova pravila pakta stabilnosti", kazala je Meloni.

„Što se tiče predloga Komisije, smatramo da se ulaganja zbog toga ne mogu zanemariti", a „bilo bi kratkoročno govoriti o zelenoj digitalnoj tranziciji, a zatim zanemariti investicije", dodala je ona.

(EURACTIV.rs)