Politika

PORTUGALSKI MINISTAR INFRASTRUKTURE PODNEO OSTAVKU: Zbog skandala oko avio-kompanije i njegov prethodnik učinio isto

Autor Milena Antonijević

Portugalski ministar infrastrukture podneo je ostavku pošto se proširio skandal oko državne avio-kompanije TAP. Samo četiri meseca ranije, njegov prethodnik podneo je ostavku zbog istog pitanja.

Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Portugalski premijer izjavio da ne može da prihvati njegovu ostavku.

Socijalistička partija, koju predvodi premijer Antonio Kosta, osvojila je potpunu parlamentarnu većinu u januaru 2022, ali njegovu vladu muči nestabilnost sa više od 10 ministara i državnih sekretara koji su od tada napustili svoje funkcije.

Ministar Žoao Galamba je u saopštenju rekao da podnosi ostavku „zbog neophodnog institucionalnog mira", dodajući da je za njega ključno da potvrdi da njegovo ministarstvo „nikada nije pokušalo da sakrije bilo koju činjenicu ili dokument" o TAP-u.

Ubrzo nakon toga, Kosta je u televizijskom obraćanju rekao da, iako je skandal uticao na imidž vlade, nije mogao da prihvati ostavku jer veruje da Galamba „nije odgovoran za bilo kakav neuspeh".

Ova odluka dovodi Kostu u sukob sa konzervativnim predsednikom Marselom Rebelom de Souzom, koji ima moć da raspusti parlament I koji je jasno stavio do znanja da želi da Galamba izađe.

Galambin prethodnik, Pedro Nuno Santos, podneo je ostavku u decembru nakon skandala koji je uključivao neredovnu isplatu otpremnine bivšem članu izvršnog odbora TAP-a.

Opozicione stranke su tvrdile da je Galamba sakrio od parlamenta da je predložio da se tadašnja izvršna direktorka, Christine Ourmieres-Videner, sastane sa socijalističkim poslanicima kako bi se pripremila za parlamentarno saslušanje o njenoj otpremnini.

Ourmieres-Videner je od tada otpuštena nakon što je zvanična inspekcija utvrdila da je otpremnina bila nezakonita.

Galamba je prvobitno rekao da je pripremni sastanak ideja TAP-a, ali je u subotu priznao da je on rekao Ourmieres-Videner da, ako želi, može da prisustvuje sastanku gde će biti prisutni i njeni savetnici.

Politička drama se dodatno intenzivirala pošto je Galamba rekao da je jedan od njegovih savetnika, koji je beležio ono o čemu se razgovaralo na sastanku, otpušten u sredu, i da je sa sobom poneo laptop sa poverljivim informacijama.

Laptop je kasnije pronašla nacionalna obaveštajna služba SIS, što je dovelo do novih optužbi od strane opozicije za prekoračenje ovlašćenja vlade, jer su takvi slučajevi stvar policije.

Kosta je u nedelju rekao da ni on ni bilo koji član vlade nisu dali nalog SIS-u da povrati laptop.

Sve veće kontroverze oko TAP-a mogle bi da pokvare planove Lisabona da privatizuje avio-kompaniju, a veći strani rivali Lufthanza, Er Frans-KLM i vlasnik Britiš ervejza IAG, postavljaju temelje za potencijalne ponude.

(EURACTIV.rs)