Politika

KURTIJEV NACRT O ZSO: Neteritorijalan projekat koji priznaje ustavne karakteristike Kosova

Autor Aleksandra Vrbica

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, predstavio je svoj nacrt o Zajednici srpskih opština, nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti predstavio je na Tviteru svoj nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, visokim predstavnikom za spoljnu politiku EU Žozepom Boreljom, specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, kao i specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom. Prema njegovom mišljenju, ZSO treba da bude "neteritorijalan projekat" i da priznaje "ustavne karakteristike Kosova", pri čemu će "svi Srbi na Kosovu biti funkcionalno predstavljeni u skladu sa principom nediskriminacije i jednakosti pred zakonom".

Kurti tvrdi da svi Srbi mogu da ostvaruju pravo na slobodno udruživanje radi odbrane ili zalaganja za politička, nacionalna, socijalna, ekonomskai kulturna prava i ciljeve, koji su, kako navodi premijer Kurti, u skladu sa njihovim "pravom glasa iz kosovskog ustava".

Predviđeno je i obezbeđivanje "direktnog kanala komunikacije sa vladom u Prištini" kroz učešće u Konsultativnom veću zajednica, kao i mogućnost da se ZSO finansira iz budžeta vlade u Prištini, međunarodnih organizacija, institucija trećih zemalja i donacija, što je navedeno i u dokumentu iz Beograda.

Ali sve to "mora da prođe kroz procedure i propise ministarstva finansija Kosova", naglašava Kurti. U dokumentu se predviđa i mogućnost saradnje sa svim institucijama, uključujući opštine, u cilju podrške njihovom radu i misiji.

Kurti u svom nacrtu zahteva da statut ZSO "u potpunosti priznaje ustavne karakteristike Republike Kosovo" kao što su poštovanje nezavisnosti, jedinstvo institucionalnog sistema i teritorijalni integritet.

"Uz pomoć važećih zakona projekat ZSO će obezbediti mogućnost ostvarivanja nekih neprofitnih usluga kroz stvaranje udruženja u oblasti kulture, umetnosti, nauke i obrazovanja za izražavanje, unapređenje i razvoj srpskog identiteta", navodi se u nacrtu.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Biće obezbeđena "procedura registracije u vladinom organu odgovornom za opštu upravu i procedura za poštovanje zakona Kosova".

ZSO će obezbediti i promovisati "poštovanje političkog pluralizma, slobode govora, slobode udruživanja i prava na slobodnu odbranu političkog i verskog identiteta Srba na Kosovu".

Kurti pominje i "rešenost dve strane" da ostanu posvećene tome da obezbede da "nevećinske zajednice susednih zemalja žive u skladu sa istim standardima zaštite ljudskih prava koji su uobičajeni u demokratskim i kohezivnim društvima".

Statut ZSO, kako se navodi u dokumentu, mora da bude "u skladu sa ustavom Kosova i odlukom ustavnog suda u Prištini od 23. decembra 2015".

Takođe, statut mora da bude i u saglasnosti sa garancijama bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini iz iste godine i deklaracijom američkih zvaničnika Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara od 30. januara ove godine.

Nakon sinoćnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i evropskim posrednicima u Briselu, Kurti je rekao da je nacrt statuta ZSO, koji je predstavljen tada "suštinski nespojiv sa ustavom Kosova" i izneo tvrdnju da je "jasno da Srbija nastoji da uspostavi Republiku Srpsku na Kosovu".

(EURACTIV.rs)