Politika

PRIŠTINA NE ŽELI DA ISPUNI OBAVEZE, TO JE JASNO: Vučić se obratio nakon sastanka u Briselu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon nove runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

Izvor: TV Pink/Screenshot

Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao da je zabrinut, jer Priština ne želi da ispuni obaveze oko formiranja Zajednice srpskih opština. "Stigli smo do zida", poručio je Vučić.

"Jasno je da Priština ne želi da ispuni svoje obaveze od pre deset godina, meni je jasno i znao sam to. Ali smo danas došli do zida, i bilo je jasno od predstavljanja nacrta statuta ZSO, način na koji su pokušavali da unize dve žene, do reakcije nakon toga, da je to za njih neprihvatljivo jer nije u skladu sa kosovskim ustavom, da ne žele Republiku Srpsku... Iako u svim članovima nacrta statuta se jasno poziva na prethodno dogovorene članove iz 2013. i 2015. godine, nema nijedne tačke u kojoj se govori o nečemu što već nije dogovoreno i potpisano", rekao je on.

"Jednako je važna treća tačka, trenutna situacija posle sramnih izbora na severu Kosova, gde je glasalo 3,4% a od srpskog stanovništva 0,02%. Kako prevazići tu situaciju, delegitimisani su tobože izabrani. EU je izašla sa svojim predlogom i ja sam ga prihvatio, Priština je odbila i taj predlog. Smatrao sam da je važno da prevaziđemo situaciju i čuvamo mir i stabilnost, da nastavimo da razgovaramo. Nadam se da će do naredne runde, 11. ili 18. ili dvadeset i nekog maja, da će biti reakcije drugih koji bi mogli da utiču na promenu stavova, u protivnom smo svi u ćorsokaku. Nisam optimista", rekao je on.

Na trećem sastanku za dva meseca usvojena je Deklaracija o nestalim osobama. Pročitajte ceo tekst Deklaracije od devet tačaka. Na predstavljanju nacrta statuta ZSO se dogodila i neprijatna scena. a šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da pregovori moraju uskoro da se nastave, jer bi bez konkretnih koraka obe strane situacija mogla da postane kritična.

(EURACTIV.rs)