Politika

PREGOVORI MORAJU DA SE NASTAVE, NE ŽELIMO KRITIČNU SITUACIJU: Borelj se oglasio nakon sastanka Vučića i Kurtija

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šef diplomatije EU Žozep Borelj oglasio se nakon sastanka Vučića i Kurtija. "Pregovori moraju uskoro da se nastave", poručio je on.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Nova runda pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine održana je u Briselu. Šef diplomatije EU Žozep Borelj oglasio se nakon sastanka i rekao da bi uskoro trebalo da usledi nastavak da bi se izbegla krizna situacija, jer se strane nisu složile.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je EU iznela predlog koji je on prihvatio, ali Priština nije. Borelj je naveo da nije postignut dogovor i pozvao obe strane da pronađu rešenje.

"Obojica lidera su prepoznala ozbiljnost situacije na terenu. Jasno je da konkretne akcije obe strane moraju da uslede kako bi se izbegla eskalacija. Strah me je da ćemo se možda suočiti sa kritičnom situacijom. Razgovori moraju da se nastave uskoro", poručio je Borelj.

Pohvalio je usvajanje Deklaracije o nestalim osobama, rekavši da je reč o humanitarnom pitanju koje ne sme da se politizuje.

"Konačno je došlo vreme da se zatvori bolno poglavlje", poručio je Borelj.

Borlj je podvukao da su stavovi dve strane o formiranju Zajednice srpskih opština i njenoj prirodi "veoma udaljeni".

"Nisam očekivao ništa drugo. Bio sam siguran da strane imaju drugačiji stav o prirodi ZSO, ali čak i pored neslaganja, prihvatile su da započnu pregovore o ZSO u bliskoj budućnosti, uzimajući ovaj prvi nacrt kao polaznu tačku", naveo je visoki predstavnik EU.

Pozvao je obe strane da u tom procesu učestvuju na konstruktivan način, u dobroj veri i da budu spremne da postignu kompromis.

Na trećem sastanku za dva meseca usvojena je Deklaracija o nestalim osobama. Pročitajte ceo tekst Deklaracije od devet tačaka. Na predstavljanju nacrta statuta ZSO se dogodila i neprijatna scena.

(EURACTIV.rs)