Politika

USVOJENA DEKLARACIJA O NESTALIMA: Završen sastanak Vučića i Kurtija u Briselu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu je završen nešto posle 21 čas.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastaju se u Briselu, i na sastanku koji je počeo malo nakon 18 časova najpre je usvojena Deklaracija o nestalim osobama.

Na tekstu Deklaracije o nestalim osobama radilo se duže od godinu i po dana, a Aneks sporazuma predviđa da će je obe strane podržati po dogovoru iz dijaloga kao hitno pitanje. Pročitajte ceo tekst Deklaracije o nestalim osobama.

Sastanak se održava uz podršku visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, kao i specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara.

Na sastanku je glavna tema primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Vučić se pre sastanka oglasio na Instagramu i poručio da u Briselu neće biti lako.

Borelj je saopštio da Evropska unija očekuje da će obe strane postići opipljiv napredak u okončanju nerešenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama. U saopštenju se navodi da će Zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU, nadgledati primenu Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa o primeni, i redovno razmatrati postignuti napredak.

Kako se dodaje, Vučić i Kurti su potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih lica, kako bi se završila patnja njihovih najmilijih i podstaklo trajno pomirenje i mir.

"Obe strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice", dodaje se u saopštenju koje je Borelj postavio i na Tviter.

Sastanak je završen oko 21h, i očekuje se obraćanje učesnika.

(EURACTIV.rs)