Politika

NOVI NAPADI RUSIJE NA UKRAJINU: Najmanje 34 odraslih i dece povređeno, uništene škole, vrtići i kuće

Autor Aleksandra Vrbica

Napadi su usledili samo tri dana nakon što je Rusija projektilom ubila 23 civila u višespratnici u gradu Umanu, što je bio deo njenog prvog velikog vazdušnog udara širom zemlje nakon skoro dva meseca.

Izvor: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Napad Rusije na Pavlograd na istoku Ukrajine, gradsko i železničko čvorište, usledio je tokom drugog talasa raketnih udara širom zemlje u tri dana, pri čemu je Moskva očigledno oživela svoju zimsku taktiku dalekometnih udara uoči planirane ukrajinske kontraofanzive.

Usled ogromne eksplozije u dvorištu kuće na periferiji Pavlograda teško su oštećene i kuće u blizini. U centru grada razbijeni su prozori na spavaonici koja je namenjena fabrici hemijske industrije.

„Istrčao sam napolje i video da je garaža uništena. Sve je gorelo, krhotine stakla su bile svuda. Da smo bili napolju, bili bismo ubijeni", rekla je stanovnica Olha Litvinjenko (61).

Viktorija Suprun, 41, rekla je da se sklonila sa ćerkom u hodniku spavaonice.

„Izjurili smo u hodnik, legli na pod. A onda je talas eksplozije izokrenuo vrata. Da smo ostali još pet sekundi, bili bismo zarobljeni ovde", rekla je ona. „Nismo spavali ni noćas ni jutros. Mom detetu će biti potrebna psihološka pomoć, to je užasno", rekla je ona.

Mikola Lukašuk, predsednik saveta Dnjepropetrovske oblasti, rekao je da je u napadu oštećeno 19 stambenih blokova, 25 kuća, tri škole, tri obdaništa i nekoliko prodavnica. Među 34 ranjenih je petoro dece, rekao je Lukašuk.

Grad se nalazi na jugoistoku Ukrajine, iza glavnih istočnih i južnih linija fronta u ratu, i uključuje železnički čvor.

Činilo se da su ostali delovi Ukrajine preživeli talas udara nepovređeni, nakon što su se sirene za vazdušni napad oglašavale satima tokom noći. Ukrajina je saopštila da je oborila 15 od 18 dolazećih krstarećih raketa. Zvaničnici glavnog grada Kijeva rekli su da nema izveštaja o civilnim žrtvama ili šteti tamo.

Ruski zvaničnik u okupiranom regionu Zaporožja rekao je da su ruske snage gađale vojne ciljeve u Pavlogradu. Ukrajinski zvaničnici rekli su da je pogođeno industrijsko preduzeće koje nisu identifikovali.

Napadi su takođe značajno oštetili tačke za distribuciju električne energije u južnoj oblasti Herson i centralno-istočnom Dnjepropetrovskom regionu, ostavljajući hiljade ljudi bez struje, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Popravke na mreži trebalo bi da potraju nekoliko dana, navodi se u saopštenju.

Izvor: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Napadi su usledili samo tri dana nakon što je Rusija projektilom ubila 23 civila u višespratnici u gradu Umanu, što je bio deo njenog prvog velikog vazdušnog udara širom zemlje nakon skoro dva meseca.

Posle pet meseci ruskog napada koji je obezbedio malo nove teritorije uprkos najkrvavijoj kopnenoj borbi u ratu, Kijev se sprema da otpočne kontranapad koristeći stotine oklopnih vozila i tenkova koje je isporučio Zapad.

U subotu je izgleda ukrajinski dron udario u skladište goriva u Sevastopolju, bazu ruske mornarice na Krimu, koju je Moskva zauzela 2014. Kijev nije direktno preuzeo odgovornost, ali je to snažno implicirao, rekavši da je požar deo njegovih priprema za ofanzivu.

(EURACTIV.rs)