Politika

OD ODNOSA SRBIJE I HRVATSKE ZAVISI STABILNOST REGIONA: Plenković sa Brnabić pričao o nestalima, najavio posetu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Premijerka Srbije Ana Brnabić srela se preko vikenda sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, i nakon toga saopštila da je u pitanju bio "dobar i konkretan sastanak na sve teme".

Izvor: EPA-EFE/ANTONIO BAT

"Stabilnost regiona zavisi od odnosa Beograda i Zagreba", poručila je Brnabić i ocenila da pitanje nestalih najviše opterećuje ovaj odnos. Ona je dodala da u ovoj godini ima pomaka po pitanju koje Srbija "želi da reši i zatvori" iako nije lako za političare ni sa jedne strane.

"U Republici Hrvatskoj u mrtvačnicama postoje ostaci 878 neidentifikovanih osoba", rekla je ona.

Brnabić je kazala i da je sa Plenkovićem razgovarala o želji predsednika Srbija Aleksandra Vučića da poseti Jasenovac, i da ga je zamolila da to razmotri.

"Njegovi preci su tamo stradali, želeo je da postavi cvet i upali sveću. Neformalno je tražio posetu više puta, ali kada su rekli da treba da bude u službenom kapacitetu, poslali smo zahtev i nikada nismo dobili odgovor", rekla je ona.

Brnabić je ponovila i da stoji iza izjave da je Hrvatska "neprijateljska zemlja" zbog zabrane uvoza ruske nafte u Srbiju.

"Mislim da je to bilo nekorektno, i da nije dobro i primereno za dve susedne zemlje", rekla je ona.

Premijer Hrvatske rekao je za "Index" da je "vrlo jasno da povišeni ton, incident i svako zaoštravanje retorike usporavaju politički dijalog ne na par dana, već na par godina".

Plenković je potvrdio i da će u junu posetiti Srbiju. Hrvatska je finansirala izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i premijer je kazao da će se "u tom kontekstu gledati kako da se održe bilateralni sastanci s predstavnicima vlasti u Srbiji".

(EURACTIV.rs)

Tagovi