Politika

TAJNA MISIJA VATIKANA JE U TOKU: Papa Franja otkrio na šta je spremna Sveta stolica

Autor Aleksandra Vrbica

„Mislim da se mir uvek stvara otvaranjem kanala. Nikada ne možete postići mir zatvaranjem. Ovo nije lako", izjavio je papa Franja novinarima tokom leta kući nakon trodnevne posete Mađarskoj.

Izvor: EPA-EFE/Vincenzo PINTO

Vatikan je uključen u mirovnu misiju kako bi pokušao da okonča sukob između Rusije i Ukrajine, rekao je papa Franja u nedelju (30. aprila), dodajući da je takođe spreman da pomogne u repatrijaciji ukrajinske dece odvedene u Rusiju ili na rusku okupiranu zemlju.

„Misija je u toku, ali još nije javna. Kada bude javno, otkriću", rekao je papa novinarima tokom leta kući nakon trodnevne posete Mađarskoj.

„Mislim da se mir uvek stvara otvaranjem kanala. Nikada ne možete postići mir zatvaranjem. ... Ovo nije lako."

Papa je dodao da je o situaciji u Ukrajini razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i sa mitropolitom Ilarionom, predstavnikom Ruske pravoslavne crkve u Budimpešti.

„Razgovarali smo o svim ovim stvarima. Svi su zainteresovani za put ka miru", rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/TAMAS KOVACS

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Franja se zalaže za mir praktično na nedeljnoj bazi i više puta je izrazio želju da bude posrednik između Kijeva i Moskve. Njegova ponuda do sada nije donela nikakav pomak.

Papa Franja (86) je ranije rekao da želi da poseti Kijev, ali i Moskvu u mirovnoj misiji.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal sastao se u četvrtak sa papom u Vatikanu i rekao da je razgovarao o rešenju koje je izneo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Šmihal je takođe zatražio pomoć u repatrijaciji dece. Kijev procenjuje da je skoro 19.500 dece odvedeno u Rusiju ili na Krim koji je okupirala Rusija, od početka invazije Moskve u februaru prošle godine, u onome što osuđuje kao nezakonitu deportaciju.

„Sveta stolica je voljna da to učini (da pomogne da se deca vrate) jer je to prava stvar", rekao je papa Franja u avionu. „Svi humani gestovi pomažu, ali gestovi okrutnosti ne pomažu. Moramo učiniti sve što je moguće".

(EURACTIV.rs)