Politika

BUGARSKA BLIZU FORMIRANJA EVROATLANSKE VLADE: Borisov spreman na ustupke

Autor Tamara Milošević Grbić

Dve stranke koje su osvojile prvo i drugo mesto na prevremenim parlamentarnim izborima u Bugarskoj mogle bi da se dogovore o evroatlantskoj vladi.

Izvor: EPA-EFE/VASSIL DONEV

To je postalo jasno nakon sastanka partija bivšeg premijera Bojka Borisova GERB i koalicije Promena se nastavlja-Demokratska Bugarska.

Pošto je GERB pobedio na izborima, a da nije dobio dovoljnu većinu za formiranje nezavisne većine potrebno je da pronađe saveznike za formiranje koalicije.

Proevropska formacija PN-DB bila je uporna u stavu da neće učestvovati u vladi sa mandatom GERB-a ili ministrima koje imenuje Bojko Borisov.

GERB, koji je na izborima pobedio sa manje od 2 odsto prednosti, dobiće prvi mandat za formiranje vlade, zahtevajući da se zna koga će PN-DB predložiti za premijera i ministre kako bi procenili da li da podrže vladu svojim mandata. GERB je drugoj po snazi političkoj stranci dao rok do nedelje da saopšti svoje predloge.

Andrej Gjurov iz PN-DB je saopštio da formacija ne prihvata ultimatum GERB-a.

„Ni na koji način nećemo igrati igru GERB-a tako što ćemo skidati karte i poteze koji pokušavaju da pritisnu drugu skupštinsku snagu da povuče neke poteze koji ne odgovaraju našim principima i obećanjima našim biračima. Samo sedenje sa GERB-om za istim stolom u pregovorima nam donosi negativne posledice“, rekao je on.

Međutim, kasnije istog dana, strast je utihnula, a PN-DB je signalizirao da bi mogli predstaviti nacrt sastava mogućeg kabineta sa drugim mandatom u roku koji je tražila Borisovljeva stranka.

Pokušavamo da uđemo u vremenski okvir koji je predstavio GERB. Rekli smo im da moramo da prođemo kroz našu proceduru, za to je potrebno vreme“, rekao je kopredsednik poslaničke grupe PN-DB Nikolaj Denkov.
Sam Borisov je saopštio da njegova stranka nije postavljala ultimatume i da njihovo strpljenje „nema granice”, navodeći da je program vlade važniji od sastava kabineta.

Iz njegovih reči je bilo jasno da ako se dve stranke dogovore, to neće biti važno, čak i ako lider Kiril Petkov bude premijer. Borisova je prošlog marta uhapsilo Ministarstvo unutrašnjih poslova dok je Petkov bio premijer, ali je pušten 24 sata nakon što je tužilaštvo odbilo da podigne optužnicu.

Istovremeno, Borisov je naveo da u Vladi „moramo okupiti najbolje od obe stranke, i politički i stručno“, GERB bi takođe trebalo da ima svoje predstavnike. PN-DB se već nekoliko puta izjasnio protiv toga.

Poslednjih nedelja, GERB i PN-DB održali su nekoliko radnih sastanaka, precizirali zajednički zakonodavni program i postigli kadrovski kompromis za ključne funkcije u parlamentu, kao što su predsednica i šefica pravnog odbora.

Prvi zvanični sastanak rukovodstva održan je ove nedelje, tokom kojeg je Borisov jasno stavio do znanja da je spreman da ispuni želju PN-DB i podrži kabinet sa drugim mandatom, ali je zatražio da vidi njegov nacrt sastava i da ga oceni. Borisov je rekao da to treba da se uradi pre nego što njegova partija dobije prvi mandat da odluči da li da ga vrati i ide na vladu sa drugim mandatom PN-DB.

Predsednik Rumen Radev još nije zakazao davanje prvog mandata.

(EURACTIV.rs)