Politika

ZSO MORA BITI FORMIRANA ILI OD DOGOVORA NIŠTA: Dačić u Savetu bezbednosti UN o stanju na KiM

Autor Tamara Milošević Grbić

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravlja o stanju na Kosovu i Metohiji na osnovu šestomesečnog izveštaja o radu Misije Ujedinjenih nacija.

epa10365225 Serbia's Foreign Miniter Ivica Dacic and Portugal's Foreign Minister Joao Gomes Cravinho (not pictured) address the media after their meeting in Belgrade, Serbia, 14 December 2022. Portugal's Foreign Minister Joao Gomes Cravinho is on an official visit to Serbia. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Šefica UNIMK-a Karolin Zijade pozvala je strane uključene u pregovore da podignu nivo poverenja i okončaju zapaljivu retoriku i da podignu nivo poverenja. Moraju se preduzeti koraci kako bi se obezbedilo da policija i pravosuđe budu potpuno izolovani od političkog uticaja. Zijade je najavila da bi korak unapred moglo predstavljati potpisivanje zajedničke deklaracije o nestalim osobama.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić ocenio je da izveštaj UNMIK-a ne predstavlja osnovu na kojoj bi članice ovog tela mogle stvoriti sliku o stanju na Kosovu i Metohiji ističući da na terenu vlada atmosfera straha i pritisaka prema Srbima.

"Neophodno je da se dosledno i u potpunosti sprovedu dogovori iz Briselskog sporazuma", rekao je Dačić pred ambasadorima članica Saveta bezbednosti. U ovoj istoj sali 2014. godine, održana je sednica na kojoj je Briselski sporazum ocenjen kao istorijski važan i tadašnji generalni sekretar Ban Kimun je istakao značaj formiranja Zajednice srpsih opština, a to su učinili i predstavnici SAD i Francuske", rekao je Dačić i dodao da se od tada do nasam nije dogodilo ništa po tom pitanju.

"Mi smo sigurni da Kurti neće ispuniti dogovoreno, jer mu je cilj proterivanje Srba. Potrebno je da se svim ljudima na KiM osigura dostojanstven život, nagalsio je Dačić, navodeći da će Srbija učiniti sve kako bi to obezbedila.

Podsetio je da je u Prištini je živelo više od 40.000 Srba, a danas ih ima 100, navodeći da je Kosovo u prethodne dve decenije postalo gotovo etnički čista teritorija", kazao je ministar spoljnih poslova Srbije.

"Smo svi svesni posledica podrške jednostranom poglašavanju nezavisnosti Kosova koje je dovelo je do turbulencija u svim međunarodnim organizacijama, a 15 godina posle, želim da vam jasno kažem da nema mogućnosti da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

"Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah ili od dogovora neće biti ništa, rekao je srpski ministar spoljnih poslova", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

(EURACTIV.rs)