Politika

ODBOR EVROPSKOG PARLAMENTA USVOJIO IZVEŠTAJ O KOSOVU: Podržan zahtev za članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za mir

Autor Tamara Milošević Grbić

Odbor za spoljnu politiku Evropskog parlamenta usvojio je danas izveštaj o Kosovu i amandmane koje su poslanici podneli za ovaj izveštaj. Nacrt izveštaja je predstavila Viola Fon Kramon-Taubadel, koja je izvestilac za Kosovo u EP.

epa10107071 (ILLUSTRATION) EU flags in the European district during the summer holiday in Brussels, Belgium, 05 August 2022. In August, the European institutions are closed for the summer holidays, keeping just a permanence with most of the European institutions workers going back to their countries. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: EPA-EFE/Oliver Hoslet

U izveštaju je predstavljeno preko 300 amandmana raznih poslanika, a usvojen je sa 44 glasa za, osam protiv i tri uzdržana.

Izveštaj sadrži opšte tačke slične izveštajima iz prethodnih godina, ali takođe uzima u obzir dešavanja koja su se dogodila u međuvremenu i pozdravlja zahtev Kosova za članstvo u Evropskoj uniji,što odražava proevropsku orijentaciju njegovih građana i jasno geopolitičko opredeljenje.

U međuvremenu, pozdravljena je dugo očekivana odluka o liberalizaciji viza za građane Kosova, čiji je proces završen u utorak, 25. aprila, kada je odluka objavljena i u Službenom listu EU, nakon što je ranije potpisana. od strane Parlamenta i Saveta EU.

Evropski parlament već dugi niz godina insistira da se liberalizacija viznog režima obavi što je pre moguće. Konačno, postignut je dogovor između EP i Saveta EU o ovom pitanju.

Poziv koji Evropski parlament ponavlja svake godine u svojim izveštajima o Kosovu, i ovoga puta je uvršten u tekst. Ovo je poziv na priznavanje nezavisnosti Kosova od strane svih zemalja članica Evropske unije.

Upravo za ovu tačku podneto je mnogo amandmana, posebno od poslanika iz Španije i drugih zemalja koje ne priznaju Kosovo, pokušavajući da iz izveštaja uklone spominjanje kosovskog državljanstva.

Što se tiče situacije na Kosovu, u tekstu se navodi da Kosovo nije imalo period političke stabilnosti nakon izbora 2021. godine i poziva kosovske vlasti da preduzmu više akcija kako bi se suočile sa izazovima tokom evropskog puta.

I ovde se ponavlja da će „dinamika integracionog procesa zavisiti od napretka koji će postići za vladavinu prava, osnovna prava i normalizaciju odnosa sa Srbijom”.

Evropski parlament pozdravlja prilagođavanje Kosova spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, posebno oštru osudu agresije Rusije na Ukrajinu i sprovođenje sankcija Rusiji i Belorusiji.

Takođe, EP podržava zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope i plan zemlje da bude uključena u program NATO Partnerstvo za mir.

U ovom tekstu se takođe pozdravlja posvećenost borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali se izražava zabrinutost za stanje u pravosuđu na Kosovu, koje, kako se navodi u tekstu, „i dalje bude neefikasno i podložno nepotrebnom političkom mešanju“

On izražava žaljenje zbog negativnog uticaja koji je atmosfera političke polarizacije imala na rad Skupštine i poziva poslanike opozicije da prekinu praksu uzdržanosti.

Što se tiče slobode izražavanja na Kosovu, u tekstu se pozdravlja činjenica da na Kosovu „postoji živo pluralističko medijsko okruženje“, ali se izražava zabrinutost zbog kampanja napada na istraživačke novinare. Posebno je izražena zabrinutost zbog nedostatka slobode izražavanja na severu Kosova, a najoštrije se osuđuju napadi na novinare u severnim opštinama.

Izveštaj takođe poziva na iskrenu posvećenost Vlade Kosova i predstavnika kosovskih Srba za dijalog, koji bi ojačao međusobno poverenje.

Što se tiče dijaloga Kosova i Srbije koji se odvija u Briselu uz posredovanje EU, ponavlja se poziv da se obe zemlje angažuju u duhu kompromisa kako bi se postigao „sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa, zasnovan na o uzajamnom priznanju, u skladu sa međunarodnim pravom”.

Takođe, poziva se na primenu svih do sada postignutih dogovora u dijalogu, uključujući i onaj za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Od EU se traži da proces proširenja učini dinamičnijim, nazivajući ovo najuspešnijom politikom EU za izgradnju mira i stabilnosti u regionu i Evropi.

Poslanici Evropskog parlamenta, kroz predloge amandmana, zatražili su jačanje uloge EU u regionu.

(EURACTIV.rs)