Politika

"PRVI PUT SMO SVEDOCI SAJBER RATA": FBI i Ukrajina zajedno prikupljaju dokaze o ratnim zločinima Rusije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

FBI i Ukrajina zajedno rade na prikupljanju dokaza o ruskim ratnim zločinima, a Ilija Vitijuk iz Bezbednosne službe navodi da je u pitanju prvi sajber rat.

Izvor: YouTube/ABC News in depth

Američki Federalni istražni biro (FBI), zajedno sa američkim kompanijama i Ukrajinom, radi na prikupljanju dokaza o ratnim zločinima Rusije u konfliktu koji traje već duže od godinu dana.

Ova informacija potvrđena je na "RSA" konferenciji o sajberbezbednosti u San Francisku. Ukrajinske vlasti prikupljaju digitalne informacije o ratnim zločinima sa bojnih polja, i iz gradova zahvaćenih konfliktom, rekao je specijalni agent Aleks Kobzanec, koji je ranije bio pravni ataše FBI u Ukrajini.

"Prikupljanje tih podataka, analize i prolazak kroz njih su nešto sa čime FBI ima iskustvo. Sledeći korak je saradnja sa američkim pružaocima usluga, i prebacivanje podataka o pretplatnicima, kao i geolokaciji ukoliko je moguće", rekao je on.

Specijalni agent Kobzanec je dodao da je FBI već godinu i po dana pomagao Ukrajini da identifikuje ruske kolaboratore i špijune koji su delovali u toj zemlji. Američke bezbednosne kompanije takođe su Ukrajini bile značajan partner u pokušajima da se odbrani od ruskih sajbernapada.

Ilija Vitijuk, direktor Sektora za bezbednost sajberinformacija u Bezbednosnoj službi Ukrajine, rekao je da su napadi proteklih meseci postali sve ciljaniji.

"Teško je, u kriminalnim slučajevima, dokazati ko je odgovoran. Vrlo je važno da o ruskim sajberkriminalcima dobijemo što više informacija, jer one ulaze u slučajeve koje pokrećemo proitiv njih. Verujemo da je ovo prvi put da vidimo pravi sajber rat u punom smislu, i da je pred nama nešto novo", rekao je on.

(EURACTIV.rs)