Politika

BURNE REAKCIJE ZBOG IMENOVANJA NOVOG ŠEFA EU ZA ZALIV: Zašto bivši ministar spoljnih poslova Italije nema podršku?

Autor Milena Antonijević

Visoki diplomata EU Žozep Borelj nominovao je bivšeg ministra spoljnih poslova Italije i zamenika premijera Luiđija Di Maja za specijalnog izaslanika bloka za Persijski zaliv. Ovaj potez naišao je na otpor nekih političkih partija u Rimu

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Vladajuće stranke su se odmah distancirale, a ministar spoljnih poslova Antonio Tajani (Forca Italia/Evropska narodna partija) opisao je Boreljov izbor kao „legitiman", ali bez podrške Rima.

Di Majova kandidatura je nasleđena od prethodne vlade Marija Dragija.

Evropski poslanik iz Lige (ID) Paolo Borčija rekao je za EURACTIV da bi Di Majo bio „neadekvatan profil" i da sigurnost snabdevanja energijom „ne može biti predmet improvizovanih pregovarača".

U zvaničnoj belešci, delegacija Fratelli d'Italia (ECR) u Evropskom parlamentu piše da imenovanje „nije podržala vlada Melonijeve".

Odluka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku objavljena je 21. aprila u pismu upućenom ambasadorima Komiteta za političku bezbednost (COPS) 27 država članica, koji potom moraju da ratifikuju predlog kvalifikovanom većinom.

Prema Borelju, Di Majo je „najpogodniji kandidat".

„Kao bivši ministar spoljnih poslova Italije, gospodin Di Majo ima neophodan politički profil na međunarodnom nivou za ovu ulogu", navodi se u pismu.

„Njegovi široki kontakti sa zemljama Zaliva omogućiće mu da se angažuje sa relevantnim akterima na odgovarajućem nivou. Moramo da zadržimo zamah našeg pojačanog angažovanja sa Zalivom. Stoga, računam na vašu podršku gospodinu Di Maiju u sprovođenju našeg strateškog partnerstva sa partnerima iz Zaliva", istakao je Borelj.

Imenovanje je usledilo nakon što je bivšeg zamenika premijera kao idealnog kandidata za tu ulogu u julu 2022. preporučilo tehničko veće u Briselu koje je imalo zadatak da proceni planove i programe specijalnih izaslanika, bivšeg kiparskog ministra spoljnih poslova Markosa Kiprijanua, bivšeg izaslanika UN za Libiju Jan Kubisa i bivšeg evropskog komesara, Dimitrisa Avramopulosa.

Avramopulos je izrazio snažnu želju da preuzme tu ulogu, i mnogi su ga smatrali favoritom.

Međutim, njegovo učešće u nevladinoj organizaciji „Fight Impuniti" koju je osnovao Pier Antonio Panzeri, navodni mozak iza Katargejta, uništilo je njegove šanse. Nekoliko novinskih izveštaja u Italiji povezalo ga je sa skandalom, a Avramopulos je tvrdio da je to bio lični napad koji bi ga sprečio da dobije posao u Zalivu.

Iako službe Evropske komisije nisu utvrdile nikakve greške u njegovim odnosima sa zvaničnicima EU dok je bio član NVO, čini se da mu je zadat težak udarac. Nedavno je najavio da će se kandidovati za nacionalne izbore u Grčkoj.

Meloni nije uspela da osujeti Di Maja

Nakon opštih izbora u Italiji u septembru 2022, Đorđa Meloni (ECR) je postla premijerka u koalicionoj vladi sa Forca Italia (EPP) desnog centra i Ligom krajnje desnice, Matea Salvinija.

Činilo se da je Di Majovo imenovanje privremeno zamrznuto, međutim, nova vlada nije uspela da promeni kandidata za tu ulogu.

„Borelj je napravio izbor koji je na formalnom nivou svakako legitiman, ali koji bi pod promenjenim političkim okvirom trebalo da se suoči sa novom vladom, koja je od svoje inauguracije posvećena normalizaciji odnosa sa nekim zalivskim državama nakon diplomatskih tenzija poslednjih godina", navodi se u zvaničnoj noti delegacije SDI u Evropskom parlamentu.

Nezadovoljstvo sa Di Majom, bivšim liderom Pokreta 5 zvezdica, uglavnom se tiče njegovog lošeg CV-a i gafova tokom njegovog mandata na mestu ministra spoljnih poslova.

Jedan od njih je situacija tokom konferencije za mediju u Šangaju kad je kineskog predsednika Si Đinpinga nazvao „Ping".

Novembra 2022, poslanik Borčija je pitao Borelja da li je Di Majo kvalifikovan za tu funkciju, uprkos tome što nema univerzitetsku diplomu ili stručno znanje stranih jezika.

Boreljov odgovor je bio nejasan jer je proces selekcije još uvek bio u toku, ali će Borčija ponovo podneti pitanje kako bi razjasnio metod selekcije i saznao ciljeve koji su dodeljeni Di Maju.

„Ovog puta odgovori ne bi trebalo da budu nejasni. EU ne može da postane fotelja, a izbori na ovom nivou idu na štetu kredibiliteta Unije", rekao je za EURACTIV ID MEP.

Očekuje se da će Di Majo biti imenovan za početni period od 21 mesec, od 1. juna do 28. februara 2025. godine.

(EURACTIV.rs)