Politika

BRNABIĆ ODGOVORILA PORTPAROLU EU: Evropska unija prekršila više međunarodnih dokumenata

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić odgovorila je Peteru Stanu, portparolu Evropske unije, i istakla da je Evropska unija prekršila više međunarodnih dokumenata.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Brnabić je na svom Tviter profilu napisala "ovo je poruka našim partnerima u EU".

"Poruka našim partnerima u Evropskoj uniji: Srbija konstatuje činjenicu da je Evropska unija još jednom direktno prekršila Briselski sporazum, Evropski predlog, Implementacioni aneks iz Ohrida, Statut Saveta Evrope, Povelju Ujedinjenih nacija i Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244", naglasila je Brnabić na Tviteru.

Ona je navela da joj se najviše svideo deo Stanove izjave gde govori o "veoma jednostavnoj logici" pregovora, odnosno da "svaka strana mora da uradi nešto kako bi nešto dobila".

Predsednica Vlade napisala je i da je u stvarnosti Priština dobila mnogo više od 'nešto', a da nije uradila apsolutno ništa i dodala "toliko o jednostavnoj logici".

Peter Stano izjavio je da je EU svesna glasanja Srbije na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope, povodom zahteva Kosova za prijem u tu organizaciju, ali da se EU fokusira na ono što se tiče dijaloga između Beograda i Prištine u kome oni posreduju.

"EU je posrednik dijaloga i svesni smo političke kompleksnosti u vezi sa implementacijom sporazuma i zato je EU obema stranama predložila 'korak po korak' pristup, i u pitanju je jednostavna logika, da obe strane moraju nešto da urade da bi nešto dobile", kazao je portparol EU.

(EURACTIV.rs)