Politika

BITI UZDRŽAN ISTO JE KAO I GLASATI ZA ČLANSTVO KOSOVA: Vučić o promenama u spoljnoj politici Srbije

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je povodom jučerašnjeg glasanja u Savetu Evrope za prijem Kosova u tu organizaciju promenu stava spoljne politike Srbije

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Komentarišući izjavu Dačića da će Srbija promeniti stav prema Ukrajini, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da se neće menjati odnos sa celim svetom zbog jednog glasanja, ali "ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet, nećemo ni mi njihov".

"Nismo mi zemlja koja će za dan ili noć zbog jednog glasanja sve svoje odnose sa celim svetom da menja. Da li je bilo razočaranja, naravno da jeste. Srbija nikada nije bila uzdržana po pitanju teritorijalnog integriteta. I da ta odluka nije bila slučajna. Želim da vas obavestim da su ukrajinski predstavnici tražili pauzu juče da se konsultuju i odlučili da budu uzdržani po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije. Neki drugi takođe, poput BiH. Neki su nestali sa glasanja poput Jermenije. Grčka manje više očekivano", objasnio je Vučić.

Vučić se zahvalio onima koji su glasali protiv, posebno Mađarskoj, ali i rekao da je razočaran odnosom nekih država koje su glasale za Kosovo.

"Mi smo od početka znali da imaju većinu od 31 zemlje, koju ne možete da ugrozite. Imate zemlje koji nemaju svoju spoljnopolitičku orijentaciju i to je očekivano. Nije očekivana odluka Mađarske. Pokazali su se kao najveći prijatelji Srbije, glasali su protiv, moja iskrena zahvalnost premijeru Orbanu. Hvala Kipru, Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziji i drugima. Hvala ljudima koji su podržali međunarodno pravo", istakao je predsednik Srbije.

Biti uzdržan isto je kao i glasati za ulazak Kosova u Savet Evrope.

„Zato od nalogodavaca imate nagrade, ali ne očekujte to od nas i ne očekujte da budemo kuče koje će da plezi pred vama i moli za milost. Biće dubinskih i suštinskih odluka po pitanju deklaracaija i rezolucija. Na skupu SE između 15. i 20 maja očekuje se da se svih 46 jednoglasno izjasne o teritorijalnom integritetu Moldavije i Ukrajine, tu je i Gruzija, pa ćemo da vidimo našu odluku. Odluka mora da bude doneta konsenzusom, ne bi bilo lako da budemo protiv, ali još ćemo o tome da razmišljamo“, naglasio je Vučić.

(EURACTIV.rs)