Politika

SRBIJA ĆE PROMENITI STAV PREMA UKRAJINI: Dačić o prihvatanju aplikacije Kosova za članstvo u Savetu Evrope

Autor Tamara Milošević Grbić

Ivica Dačić u izjavi za RTS istakao da je prekršena procedura u Savetu Evrope povodom prihvatanja aplikacije Kosova za prijem u tu organizaciju ali i da je Ukrajina neprijatno iznenadila jer je bila uzdržana to tokom glasanja.

epa10365225 Serbia's Foreign Miniter Ivica Dacic and Portugal's Foreign Minister Joao Gomes Cravinho (not pictured) address the media after their meeting in Belgrade, Serbia, 14 December 2022. Portugal's Foreign Minister Joao Gomes Cravinho is on an official visit to Serbia. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Dačić je istakao da je prekršen Statut Saveta Evrope, jer nešto što nije država ne može da bude član Saveta Evrope.

Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine u svim rezolucijama širom sveta, a kada je reč o našem teritorijalnom integritetu oni su uzdržani, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije i dodao da će to uticati na dalje stavove prema toj zemlji.

"Cela ova priča se temelji na teritorijalnom integritetu kada je Ukrajina u pitanju. Znate sa kojim naporom glasamo za sve rezolucije, da osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine u svim rezolucijama širom sveta, a kada je reč o našem teritorijalnom integritetu oni su uzdržani. Spoljna politika se bazira na reciprocitetu. To će svakako uticati na naše stavove u budućnosti o teritorijalnom integritetu tih zemalja. To će uticati na naše stavove nadalje", objasnio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova zahvalio se posebno Mađarskoj, jer kako je rekao velika je stvar da neko ko je priznao Kosovo, glasa protiv, ali i Azerbejdžanu i Gruziji, Jermeniji, a kao veoma važno istakao je i to što su Španija, Kipar i Rumunija ostale dosledne.

Veliko razočaranje došli je pored Ukrajine došlo je od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Slovačke i drugih zemalja koje su promenile svoj stav.

"Crna Gora mogla je bar malo da pokaže poštovanja prema našim problemima. Oni su podržali prijem Kosova i ja moram da budem potpuno otvoren i iskren, trebaće i njima nekada naš glas, a sigurno neće moći da računaju, kao i ovi što su bili uzdržani. Bosna i Hercegovina, zašto su glasali uzdržano?! To je pitanje i za Grčku i za Slovačku", konstatovao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije podsetio je da je predsednica Grčke govorila o tome da oni ne priznaju Kosovo.

"Ovde je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Sad mi treba više da štitimo teritorijalni integritet Ukrajine ili BiH, da rušimo naše interese jer rušimo odnose sa Rusijom, a da on iglasaju uzdržano. Ja to ne razumem“, istakao je Dačić.

On je izneo pretpostavku da postoje manipulacije da je to nekako predviđeno, čak neko spominje i Briselski sporazum, a to nema veze.

"Sad pominju i ovaj Ohridski sporazum, gde bezobrazni kažu da je to na osnovu toga. Šta sad, mi treba da aplauridamo i kažemo u redu. Ne, mi moramo da branimo naše državne interese. Ovde je reč o tome da je prva stvar u Ohridskom dogovoru ZSO. Ako toga nema, nema ni drugih dogovora“, napominje Dačić.

Dačić je naglasio da sled događaja u Savetu Evrope govori o tome da nije bila reč o normalnoj proceduri, već isključivo o tome da se Priština za nešto nagradi.

"Da li je to nagrada za to što 10 godina nisu formirali ZSO. Pa kako Savet Evrope do sada nije konstatovao da mora da se formira ZSO, jer je potpisala Ketrin Ešton u ime EU", upitao je Dačić navodeći kako je očigledno da je Nemačka obećala Kurtiju da će ga nagraditi za neku konstruktivnost.

"Ovde se pokazuje ko je miljenik nekih zapadnih zemalja, u ovom slučaju Kvinte. Prekršili su niz pravila, Island se dugo protivio tome. Hteo je da to ostavi Letoniji za sledeće predsedavanje. Onda su tražili hitno da se sazove sa jedinom tačkom dnevnog reda. Taj Komitet ministara se sastao sa jedinom tačkom dnevnog reda i nikada se nije desilo da se saziva u nedelji kada se održava parlamentarna skupština Saveta Evrope", ukazuje Dačić.

Napomnje da je njih Kurti uslovio navodnom konstruktivnošću i da hoće da razgovara o ZSO, što je "smešno, licimerno, bezobrazno".

"U samoj toj diskusiji niko se nije javio za reč, jedino Albanija koja je to predložila. Njih je sramota toga što su predložili, stide se i ograđuju, jer će možda sutra deo neke zemlje biti predložen za Savet Evrope", kaže Dačić.

“Iz međunarodne zajednice su procenili da bi trebalo da daju pozitivni impuls Kurtiju. To je vrhunac licemerja. A šta je Srbija dobila? Zato, ja mislim da kad je reč o tim spoljnopolitičkim odnosima, ti gangsterski principi, ja ću da ti pucam u glavu, ali to nije ništa lično, ne važi. U međunarodnim odnosima postoji samo reciprocitet. Kako ko prema nama, tako ćemo i mi prema njima i tačka“, naglasio je Dačić.

Dačić kaže da se priprema samit SE u Rejkjaviku i da su “toliko uložili u samit, hteli su jedinstvo oko Ukrajine, a uveli su podele zbog Kosova".

"Prvi put postoji nejedinstvo oko prijema nekoga. To nikada nije bilo. Postoji deklaracija u kojoj se kaže da treba da se poštuju i teritorijalni integriteti Ukrajine i Moldavije. Uložićemo amandman sa tim, šta je sa teritorijalnim integritetom Srbije. Zašto bismo mi to radili, a u tom dokumentu drvlje i kamenje na Rusiju. Ako se taj amandman ne prihvati nema glasanja za deklaraciju o Savetu Evrope, a ona ne može da se usvoji bez konsenzusa“, napomenuo je ministar spoljnih poslova za RTS.

Zaključak će, navodi, biti sigurno na tragu onoga o čemu je predsednik Aleksandar Vučić juče govorio.

Mi bi trebalo da nastavimo dalje dijalog na traženju naših zajedničkih interesa, a ne diktata onoga što je u interesu samo Prištine, jer to onda nije dijalog. U četvrtak je sednica SB UN o Kosovu. Ja ću već danas krenuti, a postoji mogućnost i da predsednik donese odluku da on učestvuje u ime Srbije. O tome će on doneti odluku u toku dana“, zaključio je Dačić.