Politika

NA KOSOVU SE JUČE DOGODIO PORAZ KURTIJA, ALI I NOVA REALNOST: Vučić o potrebi za stvarnim dijalogom sa Prištinom

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je svoje obraćanje konstatacijom da su jučerašnji izbori na severu Kosova nedvosmisleni poraz Aljbina Kurtija i njegovog režima, ali i nešto mnogo više od toga.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

"Juče je srpski narod pokazao da traži potpuno drugačiji pristup pre svega međunarodne zajednice, da traži veće poštovanje, da traži dijalog, stvarni dijalog a ne nametanje rešenja", kazao predsednik Vučić i nazvao "tektonskim promenama" ono što se dogodilo na severu Kosova.

"U biračkom spisku bilo je 45.095 ljudi, a Srba je ukupno izašlo 13, pri tom dvoje kaže da su izašli greškom, to je 0, 029 posto. Izašao i značajno manji broj Albanaca. Izbori su održani tako što je 13 kontejnera bilo raspoređeno. Na više biračkih mesta ni glasao ni jedan čovek. Takođe, Slađana pantović osvojila je ukupno 5 glasova, a došla je u pratnji Kutrijeve policije. Ukupno je glasalo 449 Albanca manje nego na prethodnim izborima, a dobar deo njih ne živi tu", objasnio je predsednik Srbije.

Vučić se posebno osvrnuo na kako je rekao činjenicu da OEBS nije pratio izbore ni evropska misija, naglašavajući da iz kancelarije EU i Kvinte juče nisu imali vremena da obiđu biračka mesta.

On smatra da su izbori pokazali debakl Kurtija i Kvinte i nagalsio da se tako nešto nije dogodilo na evropskom tlu.

"Ovo je pokazalo ogromno jedinstvo srpskog naroda. Srbi su se ponašali ne samo savesno i odgovorno, nego kao veoma snažan naroda, koji je bio spreman da pokaže odlučnost da se suprotstavi okupacionim gaulajterima. U prepodnevnim satima juče ulice su bile prazne, a popodne su bile pune. Srbi su želeli da pokažu mi smo tu, ali ne želimo da učestvujemo u vašem cirkusu", istakao je Vučić napominjući da nema suštinskog dijaloga mi dobijamo nametnute papire.

O novoj političkoj realnosti predsednik Srbije kazao je da je sa svojim timom radio do kasno u noć i jutros kako bi došli do zaključaka.

"Mi ćemo morati da se ponašamo drugačije. Očigledno to Kurti nije razumeo, jer misli da može da upravlja sa 400 glasova. Nemojte posle od Srba da tražite ništa. Srbi su tražili da ih slušate, nikada niste želeli da ih čujete. Stano je rekao da se ubrza dijalog, vi očigledno ništa niste razumeli, niste razumeli poruku. Mi hoćemo da se naš glas čuje i nećete moći da radite bez nas. Stvarno mislite, mi jedva čekamo da se vratimo u institucije. Činjenica je da niko od Srba ne želi da se vrati u institucije", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Zapadu je poručio da deceniju nisu čuli Srbe i da pričaju gluposti. "Zato vam nisam ni potpisao ništa. Jedino za šta vam Srbija služi, jeste da ispunjavaju vaše želje. Jeste primetili da me niko nikada nije demantovao? Juče su se dogodile tektonske promene, obavezujuće za sve nas. Zato je naša obaveza da čujete Srbe", izjavio je Vučić.

Kako je kazao predsednik Srbije moramo da vodimo računa o našem političkom okruženju, našem evropskom putu.

"To sada za nas postaje komplikovano, ali ćemo u narednom periodu da vidimo šta možemo da uradimo. Govorili ste da je za sve kriv Beograd. Sve što su govorili o Savetu Evrope, ovim izborima, sve su nas lagali. Svaku reč su slagali" istakao je Vučić.

On je naglasio da još uvek nije doneo odluku ali će 2. maja verovatno ići u Brisel.

"Ne dam vam lažovi i prevaranti, da se u ne znam šta zakunete, opet bi slagali. Našem narodu verujem. Kažu prošlo je mirno, prošlo je jer je naš narod tako hteo", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da se juče politički ustanak srpskog naroda na Kosovu i okarakterisao ga kao ustanak naroda koji neće da trpi zulum, samo da bi dobio pohvale iz Brisela i Vašingtona.

"Težak je period pred nama, u skladu sa tim nama nije potreban nikakav sukob sa NATO. Naravno 2. maja ništa neće biti rešeno. Izgledaće tako da Srbiju krive za šta im pada na pamet. Ono što je naš zaključak je da ćemo štiti poziciju našeg naroda, njegove poruke, poštovati Ustav Srbije, a ono na čemu ćemo insistirati je stvarni dijalog. Nama je potreban stvarni razgovor sa Albancima" zaključio je Vučić.

 (EURACTIV.rs)