Politika

BORELJ POZVAO EVROPU DA POŠALJE BRODOVE U TAJVAN: EU mora da reaguje zbog "strateški ključnog" područja

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Žozep Borelj pozvao je mornarnice Evrope da patroliraju Tajvanskim moreuzom, koji je nazvao "strateški ključnim" područjem. "EU mora da pokaže posvećenost slobodnoj plovidbi".

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj zatražio je od evropskih mornarica da patroliraju spornim Tajvanskim moreuzom, u kolumni napisanoj za francuski "Journal de Dimanche".

"Tajvan nas se tiče u smislu ekonomije, trgovine i tehnologije. Zbog toga pozivam evropske mornarice da patroliraju Tajvanskim moreuzom i pokažu da je Evropa posvećena slobodnoj plovidbi u ovom apsolutno ključnom području", napisao je Borelj, koji je i pre nekoliko nedelja izneo sličan stav.

"Razlog za odbijanje delovanja protiv Tajvana nije samo moralni. Moramo da reagujemo i zato što bi takav potez za nas, u ekonomskom smislu, bio vrlo ozbiljan. Tajvan ima stratešku ulogu u proizvodnji najnaprednijih poluprovodnika", rekao je on u Evropskom parlamentu tokom debate o Kini.

Izvor: EPA-EFE/Ritchie B. Tongo

U tom periodu, Kina je započela vojne vežbe oko Tajvana, simulirajući ciljane napade i blokadu ostrva. Ovaj potez bio je odgovor na sastanak predsednika Tajvana Tsai Ing-Vena i predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa, Kevina Makartija.

Komentari Borelja stižu nakon izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona, koje su podigle veliku prašinu. Makron je izjavio da Evropa ne bi trebalo da "prati Ameriku" u slučaju konflikta sa Kinom, koja tvrdi da je Tajvan njena teritorija.

(EURACTIV.rs)