Politika

ZBOG ULTRA-DESNIČARA ŠVEDSKOJ PRETI PAD VLADE: Politička kriza usred predsedavanja zemlje Savetom EU

Bez podrške krajnje desničarske stranke, vladajuća koalicija više ne bi imala parlamentarnu većinu, što bi moglo da spreči vladu da nastavi sa svojim zakonodavnim planom dva meseca pre kraja švedskog predsedavanja Savetom EU

Izvor: EPA/Pontus Lundahl

Matijas Karlson, lider ekstremno desnih Švedskih demokrata (SD) u švedskom parlamentu izjavio je da bi ta stranka mogla da povuče podršku vladajućoj koaliciji desnog centra, što bi rizikovalo političku krizu dok zemlja predsedava Savetom Evropske unije.

Karlson je izjavio da vlada ne sme da podrži trenutnu verziju Pakta o migracijama o kojoj je glasao Evropski parlament - u suprotnom bi saradnja i podrška koju pruža SD mogli biti ugroženi.

„Vlada mora da zaustavi „Pakt o migracijama" koji je sastavio Tomas Tobe, švedski parlamentarac u Evropskom parlamentu. Ako ne, teško mi je da vidim kako se može održati osnova za našu saradnju", napisao je Karlson na Tviteru u petak (21. aprila).

Švedske demokrate nisu deo vladajuće koalicije u Švedskoj - koju čine umereni, liberalni i demohrišćani - ali nude neophodnu podršku vladi desnog centra premijera Ulfa Kristersona u zamenu za sprovođenje njihove politike.

Bez podrške krajnje desničarske stranke, vladajuća koalicija više ne bi imala parlamentarnu većinu, što bi moglo da spreči vladu da nastavi sa svojim zakonodavnim planom dva meseca pre kraja švedskog predsedavanja Savetom Evropske unije. U takvoj situaciji, premijer bi mogao da odluči da podnese ostavku, što bi dovelo do prevremenih izbora, ili bi mogao da pokuša da formira novu koaliciju sa drugim političkim partijama kako bi održao svoju parlamentarnu većinu.

Džimi Okeson, lider Švedskih demokrata (SD)
Izvor: EPA-EFE/Tim Aro/TT

Većina u Evropskom parlamentu

Tobe, odgovoran za postupanje Evropskog parlamenta u vezi sa glavnim predlogom o koordinaciji politike azila i migracija, kvalifikovao je glasanje o Paktu o migracijama kao „istorijsko".

„Istorijska odluka koja znači da preduzimamo korake ka više kontrolisanoj evropskoj migracionoj politici", izjavio je Tobe u četvrtak kada je Evropski parlament glasao o paktu.

Pakt o migracijama je u četvrtak dobio snažnu podršku u Evropskom parlamentu, sa oko 420 glasova za i oko 130 protiv. Poslanici Evropskog parlamenta glasali su za četiri predloga dogovorena u odboru, uključujući glavni sistem EU za koordinaciju politike azila i migracije.

Kako je preneo EURACTIV, pakt ponovo potvrđuje "Dablinski sistem", koji predviđa da tražioci azila koji stignu na teritoriju EU moraju da podnesu zahtev za međunarodnu zaštitu u svojoj zemlji.

Poslanici Evropskog parlamenta usprotivili su se predlozima španske krajnje desničarske stranke Voks, belgijske Vlaams Belang, mađarske vladajuće stranke Fides i švedskog SD.

„Mislim da je otvaranje vrata zakonu koji dozvoljava Evropskoj komisiji da diktira kvotu migranata za Švedsku pogrešan put i da će stvoriti probleme švedskim vladama u budućnosti", rekao je poslanik SD-a i potpredsednik Partije evropskih konzervativaca i reformista (ECR) Čarli Vajmers u debati sa Tobeom u švedskom programu Aktuelt u četvrtak uveče.

„Rešenje ovog pakta je da primora države članice da prihvate migrante protiv svoje volje", dodao je Vajmers.

Odluka parlamenta znači da konačni pregovori sa Savetom ministara EU mogu početi čim se zemlje članice slože. Cilj je da Savet i Parlament finaliziraju Pakt o azilu i migracijama početkom 2024. godine.

(EURACTIV.rs)