Politika

“DA SAM BUGARKA, GLASALA BIH ZA KOSTADINOVA”: Ruska ambasadorka krši Bečku konvenciju

Autor Milena Antonijević

Ambasadorka Rusije u Sofiji Eleonora Mitrofanova kaže da bi, da je bugarska državljanka, glasala za lidera radikalne proruske stranke Vazraždane, Kostadina Kostadinova.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na taj način, Mitrofanova krši Bečku konvenciju koja propisuje diplomatska i državna pravila odnosa koje je Rusija potpisala 1986.

Mitrofanova je dugo bila kontroverzan glas u Bugarskoj, državi članici EU koja se bori sa jakim proruskim raspoloženjem kako u društvu tako i na političkom nivou. Intervjuisao ju je bugarski influenser i bivši novinar Martin Karboski.

„Ako sam bugarski glasač, razumem politiku rukovodstva i razumem šta se dešava, verovatno ću glasati ili sa „ne podržavam nikoga" ili za Kostadina Kostadinova", rekla je Mitrofanova.

„Ne podržavam nikoga" odnosi se na opciju na glasačkom listiću po kojoj birači mogu de fakto da glasaju uz izjašnjenje da ne podržavaju nijednog kandidata ili stranke.

Ovakvi komentari bi se mogli smatrati kršenjem člana 41. Bečke konvencije, ugovora koji propisuje obaveze i protokole za diplomatsko osoblje i zemlje domaćina. Član 41, tačka 1 kaže da se „ne smeju mešati u unutrašnje stvari te države".

Na pritisak na njene komentare, Mitrofanova je nastavila.

„Od svih takozvanih opozicionih partija, Kostadinov barem iznosi probugarski stav, što mi se sviđa. Mislim da ima uravnotežen pristup u spoljnoj politici", dodala je ona.

Položaj ruskog ambasadora je bez presedana, jer do sada strani diplomata nikada nije direktno izrazio naklonost prema bugarskom političaru.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Vazraždane je gotovo stalno branio rusku tačku gledišta u sukobu. Stranka je već treća u bugarskom parlamentu, dok Kostadinov negira da brani proruske stavove.

U martu 2022. Ukrajina je proterala Kostadinova sa svoje teritorije i uvela mu 10-godišnju zabranu ulaska u zemlju zbog izveštaja da je ruski špijun.
„Ne, ne bih rekla da on zastupa ruske interese u Bugarskoj", kaže Mitrofanova.

Mitrofanova negira da ruska ambasada finansira influensere, političare i novinare u Bugarskoj, rekavši da za to nemaju novca. U leto 2022, Lena Borislava, šefica političkog kabineta premijera Kirila Petkova, objavila je da bugarske tajne službe imaju informaciju da Rusija plaća 2.000 evra mesečno javnim govornicima.

„Nikada nismo platili nikog, u stvari, naša finansijska sredstva su ograničena. Sve je usmereno na vojne potrebe i socijalnu pomoć. Ništa slično nije bilo ni u našoj, ni u spoljnoj politici. Nemamo para za bugarske influensere, pa ni za novinare", rekla je Mitrofanova.

Mitrofanova je savetovala proruske bugarske stranke da kažu da vole Bugarsku, a ne Rusiju.

Istovremeno, ruska ambasadorka je govorila i o ekonomskoj preorijentaciji ka Kini.

„Ekonomski se preorijentišemo ka istoku. Mi smo evroazijska zemlja, ali ne možemo da se odreknemo svog identiteta. Mislim da će to vreme proći, a današnje političke elite će otići. Proći će deset godina i sve će postepeno doći na svoje mesto", kaže ona.

Prema njenim rečima, ruski narod „ne oseća da se odvija vojna operacija".

(EURACTIV.rs)