Politika

AMERIKA HOĆE ŠVEDSKU ŠTO PRE U NATO: Presudna uloga Mađarske i Turske

U prvoj poseti američkog ministra odbrane za 23 godine, Lojda Ostina je u sredu primio njegov švedski kolega Pol Jonson u pomorskoj bazi Musko, gde je izjavio da će SAD nastaviti da se zalažu za brzi ulazak Švedske u NATO.

Izvor: EPA/FREDERIK SANDBERG

Budimpešta i Ankara bi trebalo da ratifikuju zahtev Stokholma za prijem u NATO pre samita Alijanse u Viljnusu u julu, rekao je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin tokom zvanične posete Švedskoj u sredu.

U prvoj poseti američkog ministra odbrane za 23 godine, Lojda Ostina je u sredu primio njegov švedski kolega Pol Jonson u pomorskoj bazi Musko, gde je izjavio da će SAD nastaviti da se zalažu za brzi ulazak Švedske u NATO.

„Radujem se što ću uskoro moći da vas nazovem saveznikom", rekao je on, dodajući da će SAD „naporno raditi da to urade pre leta. Ja to vidim kao veoma važno".

Ostin je ponovio uverenje da će Švedska biti članica NATO-a na samitu NATO-a u Viljnusu 11-12. jula.

„Pozivamo Tursku i Mađarsku da ratifikuju pristupanje Švedske što je pre moguće", rekao je on.

Očekuje se da će Švedska uskoro pristupiti NATO-u, jer su za to sada potrebna samo odobrenja turskog i mađarskog parlamenta. Turski parlament je do sada odbijao da glasa za pridruživanje Švedske zbog neizručivanja kurdske opozicije, a mađarski poslanici tvrde da je Švedska previše kritična prema stanju ljudskih prava.

Šta SAD mogu da urade da ubede Tursku i Mađarsku da prihvate članstvo Švedske u NATO, Ostin je odbio da kaže, osim što je pozvao tursko rukovodstvo „kao važnog saveznika" da to učini.

Na pitanje da li bi nedavni sporazum o prodaji F16 Turskoj mogao da ubrza ratifikaciju, Ostin nije želeo da napravi vezu između tog sporazuma i članstva Švedske u NATO-u.

„Turska je važan saveznik i važno je da ažuriraju svoje veštine", rekao je on.

Izvor: EPA/FREDERIK SANDBERG

Garancije bezbednosti i vojna pomoć SAD

Druga tačka dnevnog reda tokom posete bile su bezbednosne garancije koje je Švedska dobila od SAD. „Švedska je važan partner. Mi vežbamo sa vama, a naše trupe rade zajedno na povećanju interoperabilnosti i modernizaciji naših snaga", rekao je Ostin, koji nije izneo detalje o tome koliko dugo ili opsežna će biti američka bezbednosna uveravanja.

On je takođe napomenuo da su američki ratni brodovi sve češće posećivali švedske luke u poslednjih godinu dana, da su se američki borbeni avioni pojavljivali sa švedskim avionima i da će to činiti i dalje.

„Ovo je snažan signal iz SAD", rekao je švedski ministar odbrane Pol Jonson.

Prema Jonsonovim rečima, poseta je dokaz da su SAD posvećene bezbednosti Švedske u iščekivanju članstva u NATO-u i važan signal da SAD žele da vide Švedsku u NATO-u pre samita u Vilnjusu u julu.

Istovremeno, Švedska i SAD pregovaraju o dubljoj saradnji u oblasti odbrane.

Sporazum, čiji se završetak očekuje 2024. godine i o kojem se razgovaralo tokom sastanka u Švedskoj, ima za cilj da Švedskoj olakša i brže dobije vojnu podršku SAD.

Prema Jonsonovim rečima, sporazum se uglavnom bavi različitim pravnim i tehničkim aspektima prisustva SAD na teritoriji Švedske.

„Moglo bi bude reči o tarifama i porezima. Moglo bi da se radi o prethodnom zalihama odbrambenog materijala, ali prerano je reći", rekao je Džonson i dodao da „međutim, stalne baze ne dolaze u obzir".

Nakon posete Švedskoj, Lojd Ostin svoju evropsku turneju nastavlja u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde će se sastati sa Međunarodnom grupom za podršku Ukrajini.

(EURACTIV.rs)