Energetika

NAJVEĆA INVESTICIJA U POSLEDNJIH 50 GODINA ZA BUGARSKU: Dva nova reaktora koštaće ih 14 milijardi evra – koji je rok?

Bugarska insistira na fiksnoj ceni za izgradnju dva nova nuklearna reaktora po tehnologiji AP-1000, američke kompanije "Vestinghaus", koja ne bi trebalo da pređe 14 milijardi dolara.

Izvor: YouTube/CBC News/Screenshot

Ovo se navodi u međuvladinom sporazumu o nuklearnoj saradnji između Bugarske i SAD potpisanom u Sofiji u ponedeljak uveče (12. februar).

Novi reaktori biće izgrađeni na obalama Dunava, gde se nalazi nuklearna elektrana Kozloduj. Oni će raditi paralelno sa dva ruska reaktora do 2050. Posle 2050. stari ruski reaktori će biti povučeni iz upotrebe.

"Smatramo da Bugarska može biti regionalni lider u oblasti nuklearnih istraživanja i regionalno energetsko čvorište", prokomentarisao je Endru Lajt, pomoćnik ministra za energetiku za međunarodne poslove u Ministarstvu energetike SAD.

Bugarski ministar energetike Rumen Radev prokomentarisao je da vlada želi da potpiše ugovor o izgradnji novih nuklearnih objekata po fiksnoj ceni, koja ne bi trebalo da pređe 14 milijardi dolara.

Ovo je najveća investicija u poslednjih 50 godina za Bugarsku, za koju se očekuje da će ove godine dostići BDP od nešto više od 100 milijardi evra.

Bugarska je do pre deset godina planirala da izgradi nuklearnu elektranu sa dva nova ruska nuklearna reaktora koja je pre pet godina isporučio ruski Atomstrojeksport, ali je rat u Ukrajini sve promenio. Sada je plan da se ruski reaktori prodaju Ukrajini, koja razmišlja da ih plati uz pomoć EU.

Sporazum između Bugarske i SAD obuhvata saradnju u postavljanju malih modularnih reaktora u industriji, razgradnji reaktora, preradu i skladištenje istrošenog nuklearnog goriva, zajednička nuklearna istraživanja i razmenu osoblja.

Radev kaže da bi novi VII blok nuklearne elektrane Kozloduj trebalo da krene sa radom krajem 2034. godine.

Kakve su koristi?

Lajt je prokomentarisao da su koristi od izgradnje dve nove nuklearne jedinice daleko veće od ulaganja od milijardu dolara. On je dodao da je reč o otvaranju ogromnog broja novih radnih mesta i razvoju bugarskog iskustva u nuklearnim tehnologijama, što će zemlju učiniti liderom u regionu.

Cena električne energije koju proizvode novi reaktori biće oko 65 evra/MVh, što je izazvalo kritike jer je cena mnogo viša od cene struje iz obnovljivih izvora. Bugarska vlada tvrdi da zemlja ne može ostati bez električne energije nakon gašenja ruskih nuklearnih jedinica.

Direktor nuklearne elektrane Valentin Nikolov saopštio je 2. februara da je do sada pet kompanija nezvanično izrazilo interesovanje za izgradnju novih reaktora. Od njih je samo jedan evropski – Electristy de France.

Ostali su američka kompanija Behtel, sa kojom Vestinghaus radi na projektima AP-1000 u Poljskoj i Češkoj, i korejski Hjundai, sa kojim Vestinghaus takođe radi. Ostali su kineski CNNC i američka kompanija Fluor, koja poseduje NewScale, kompaniju koja razvija male modularne reaktore.

Premijer Nikolaj Denkov je u oktobru u intervjuu za Euractiv Bugarska rekao da su Grčka, Srbija i Severna Makedonija zainteresovane za sklapanje dugoročnih ugovora za kupovinu električne energije iz budućih blokova VII i VIII nuklearne elektrane Kozloduj.

Upitan da li će za izgradnju novih objekata biti moguće dobiti evropska sredstva, Denkov je rekao da to nije veliki problem jer je projekat "prilično obećavajući" za državu sa ekonomske tačke gledišta.

On je objasnio da će Bugarska koristiti dva nova reaktora kao osnovni kapacitet energetskog sistema tokom postepenog ukidanja uglja.

(JA/EURACTIV.rs)