Energetika

ZAVISNOST AUSTRIJE OD RUSKOG GASA PORASLA NA 98 POSTO: U izbornoj godini to je svakako važna tema

Autor Milena Antonijević

Zavisnost Austrije od ruskog gasa porasla je sa 80% na 98% za dve godine, što je navelo ministra energetike zemlje da zazvoni na uzbunu uoči nacionalnih izbora koji će se održati na jesen

Izvor: Source * Twitter/Printscreen/@ukraine_world

Kada je Rusija napala Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Austrija je uvozila 80% svog prirodnog gasa iz državne kompanije Gasprom, ta cifra sada je porasla na 98%.

Ministarka energetike Austrije Leonore Gevesler poziva na brzu akciju da se ova situacija preokrene.

„Diverzifikacija našeg uvoza gasa napreduje suviše sporo. Ovo kulminira novim rekordnim udelom ruskog prirodnog gasa u decembru od 98 odsto", rekla je ministarka zelenih 12. februara.

Cifra od 98% je ogromno povećanje u poređenju sa oktobrom 2022. godine, kada je Rusija sama ograničila dotok gasa u Evropu. Trend je ubrzo preokrenut i udeo ruskog gasa se već vratio na 43% u avgustu prošle godine.

Prema podacima Ministarstva energetike, visok udeo ruskog gasa delimično je uzrokovan brzim padom potrošnje gasa u Austriji, sa 100 TVh na 75 TVh 2023. godine.

Drugi razlog su ugovorne veze. Austrijsko preduzeće OMV obavezalo se na „uzmi ili plati" aranžman sa Gaspromom za do 60 TVh godišnje, što je skoro dovoljno da zadovolji celokupnu potražnju za gasom u zemlji. Ove isporuke, ugovorene 2018. do 2040, dolaze po verovatno nižoj ceni od susedne Nemačke, koja se mora oslanjati na globalna tržišta da bi obezbedila isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG).

„Gasprom isporučuje, OMV to praktično mora da preuzme", rekao je Kristof Dolna-Gruber, stručnjak u energetskoj agenciji zemlje.

Alternative su dostupne, ali obično su skuplje.

„Ima dovoljno neruskog prirodnog gasa, ali ga energetske kompanije ne kupuju", rekla je Gevesler.

U međuvremenu, uvoz iz drugih zemalja osim Rusije je obično skuplji.

„Uvoz preko Nemačke podleže porezu na skladištenje gasa od 1,86 evra/MVh. Italija takođe planira da uvede naknadu od 2,19 evra/MVh za izvoz gasa od 1. aprila 2024.", rekla je Dolna-Gruber.

Finansiranje ratnih napora Rusije

Kada je izaslanik EU u Austriji Martin Selmair rekao krajem 2023. da su kontinuirani visoki nivoi uvoza gasa iz Austrije jednaki slanju „krvavog novca" u Rusiju, dobio je opomenu.

Gevesler se nije ustručavala da to i kaže.

„Našim računima za energiju mi indirektno finansiramo gnusni rat u Ukrajini", rekla je ona.

Austrija je 2022. uvezla gas u vrednosti od oko 7 milijardi evra. U 2023. godini, s obzirom na pad cena, očekuje se da će taj broj dostići oko 3 milijarde evra.

Gevesslerov plan u tri koraka

Do 2028. EU se nada da će u potpunosti eliminisati ruski gas. Pregledom iz 2023. u Briselu utvrđeno je da Beč još nije ni počeo da to planira.

Gevesler ima na umu tri ključne akcije da se pozabavi ovim.

Prvo, lokalne komunalne kompanije moraju dokazati da mogu da se nose bez ruskog gasa, slično Bazelskom sistemu za banke, i da počnu da povećavaju svoj udeo neruskog gasa, po mogućnosti preko platforme za zajedničku kupovinu EU, AggregateEU.

Drugo, ona de fakto želi da raskine dugoročni ugovor sa Gaspromom koji obavezuje Austriju da uzima gas bez obzira na sve.

Ovo će verovatno naići na otpor austrijskih konzervativaca. Kancelar Karl Nehamer, političar desnog centra, rekao je 2023. da je nastavak ugovora u interesu poreskih obveznika.

„Reč je o obezbeđivanju državne imovine i zadržavanju postojećih ugovora što je duže moguće", objasnio je tada Nehamer, misleći na državni udeo od 31,5 odsto u OMV-u.

Treće, Greenov ministar energetike želi da ugradi prirodni gas i nezavisnost od Rusije u reviziju strategije nacionalne bezbednosti zemlje.

Potresena ruskim napadom na Ukrajinu, vojno neutralna Austrija se trudila da preispita svoju bezbednosnu arhitekturu i brzo je potpisala inicijativu nemačkog nebeskog štita kao odgovor.

Zbog političkih specifičnosti Austrije, Geveslerovi planovi bi zahtevali dvotrećinsku većinu u parlamentu, što znači da bi vladajuća koalicija desnog centra i Zelenih zavisila od podrške levog centra.

„Zbog toga pozivamo sve uključene da preduzmu dalje korake u interesu austrijske nezavisnosti", napisalo je ministarstvo energetike u dokumentu koji je podeljen novinarima.

Ove debate se odvijaju dok se Austrija priprema za održavanje nacionalnih izbora u jesen 2024. i evropskih izbora zakazanih za jun ove godine.

(M.A./EURACTIV.rs)