Energetika

SREDSTVIMA EU RENOVIRAĆE SE ZNAMENITE ZGRADE U PRESTONICI: Prvenstveni cilj povećanje energetske efikasnosti

Autor Milena Antonijević

Sredstvima IPA granta, EU podržava renoviranje javnih zgrada u Beogradu koje imaju značajne gubitke energije i veliki potencijal za mnogo bolje energetske performanse

Izvor: Mondo

Prema Evropskom institutu za energetske performanse zgrada (2019), 97% postojećeg fonda zgrada u Evropi je neefikasno.

Otprilike 36% emisija CO2 i 40% potrošnje energije potiče iz sektora zgradarstva u Evropi. Potražnja za energijom u sektoru zgrada predstavlja veliki izazov i za Srbiju jer je više od 50% ukupnog fonda zgrada u Srbiji starije je od 50 godina.

Procenjuje se da sektor zgrada troši oko 34% ukupne finalne potrošnje energije, od čega je stambeni sektor koristio oko 70%, poslovne zgrade 18%, a javne zgrade 12%.

Najveći potencijal za uštedu energije procenjen je u javnim zgradama i iznosi 35 - 40%.

Grad Beograd kao prestonica Srbije sa najvećim brojem stanovnika, najvećim stambenim fondom i najvećom koncentracijom javnih zgrada, najviše pati od niskih energetskih performansi zgrada.

Iako u Beogradu postoji veliki broj zgrada sa velikom potrošnjom energije, postoji mogućnost da se ona smanji ulaganjem u renoviranje takvih zgrada.

Grad se pridružio dvema važnim regionalnim ekološkim inicijativama, odnosno Sporazumu gradonačelnika i Programu zelenih gradova EBRD-a. EU podržava ove napore grada.

Štaviše, sredstvima IPA granta, EU podržava renoviranje javnih zgrada u Beogradu koje imaju značajne gubitke energije i veliki potencijal za mnogo bolje energetske performanse.

EU i EBRD udružile su snage kako bi podržale grad Beogradu u renoviranju četiri zgrade u Beogradu. EU je obezbedila bespovratna sredstva u iznosu od 11 miliona evra, dok EBRD daje zajam od 5 miliona evra gradu Beogradu za poboljšanje energetskih efikasnosti sledećih zgrada:

  • Gradska biblioteka, koja je izgrađena 1922. Zgrada je na ukupnoj površini od 2.950 m2 i trenutno je u energetskom razredu - E, G.

Nakon renoviranja Gradska biblioteka će dobiti: Uštedu finalne energije od 86%, uštedu primarne energije od 32%, smanjenje emisije CO2 od 60%  i energetski razred - C, D.

  • Studentska poliklinika, izgrađena 1923/24, na ukupnoj površini od 2 858 m2, trenutnog energetskog razreda D.

Nakon renoviranja Studentska poliklinika će dobiti uštedu finalne energije od 79%, uštedu primarne energije od 60%, smanjenje emisije CO2 za 74% i energetski razred B.

  • Studentski opšti stacionar izgrađenog početkom 20. veka. Zgrada je na površini od 2 539 m2, trenutnog energetskog razreda: C.

Nakon renoviranja Studentski opšti stacionar će dobiti uštedu finalne energije od 46%, uštedu primarne energije od 40%, smanjenje emisije CO2 od 41% i energetski razred A

  • Zavod za hitnu medicinsku pomoć grada Beograda, izgrađenog 1957. na ukupnoj površini od 3 624 m2. Trenutni energetski razred C.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć sastoji se od tri bloka i to: Blok A - garaža sa tehničkim uređajima (koja se trenutno ne greje), Blok B -  Ambulanta, pozivni centar, administracija i
Blok C -  radionice, restoran, administracija.

Nakon renoviranja Zavod za hitnu medicinsku pomoć grada Beograda će dobiti uštedu finalne energije od 49%, uštedu primerne energije od 16%, smanjenje emisije CO2 od 30% i energetski razred: B

Pored renoviranja zgrada, ovaj projekat ima za cilj da podrži grad Beograd i relevantne resorne sekretarijate u uspostavljanju održivog mehanizma finansiranja dalje obnove stambenih i nestambenih zgrada u Beogradu.

Takva tehnička podrška obezbeđuje izgradnju kapaciteta za gradsku upravu, stručnost o mehanizmima finansiranja i planiranju budućih investicija, razmenu iskustava i znanja sa državama članicama EU i kampanje za podizanje svesti za promovisanje prednosti energetske efikasnosti za životnu sredinu i privredu.

EU u Srbiji finansira projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti. Krajnji cilj je smanjenje zagađenja i ublažavanje klimatskih promena, što su i ciljevi Evropskog zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, koje je Srbija podržala 2020.

(M.A./EURACTIV.rs)