Energetika

MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ O JADRU: "Treba pričati o projektu i videti relevantne studije"

Autor Milena Antonijević

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da treba pričati o projektu Jadar i videti relevantne tehničke studije i o zaštiti životne sredine, a o tome će odlučivati nova vlada

Izvor: Foto: Emilija Jovanović, MRE

Ona je za RTS kazala da treba da se vidi na "koji način možemo da iskoristimo naša rudna bogatstva". Istakla je da su i Vlada, i predsednik, pa i ona kao resorna ministarka, složni oko toga da o projektu Jadar treba razgovarati.

"Mislim da treba da imamo priliku da vidimo relevantne studije, tehničke i o zaštiti sredine, koje javnost nije videla. Stručna javnost, pre svega, mislim zaista i na rudarsku struku i na ostalu stručnu javnost koja treba pre svega da učestvuje u jednom takvom dijalogu, da vidimo na koji najbolji način možemo da iskoristimo naše resurse. Tu ne mislim samo na projekat Jadar, mislim na sva naša rudna i mineralna bogatstva", navela je ministarka.

Ona je kazala da će o tome odlučivati nova vlada.

Na pitanje o eksploataciji i istraživanju ruda na području između Avale i Kosmaja, ministarka Đedović Handanović je rekla: 

"Apsolutno nije u planu nikakvo otvaranje rudnika na tom prostoru, rudarstvo je potpuno izvučeno iz konteksta. Radi se prostornom planu, a svaki prostorni plan sadrži i deo o mineralnim sirovinama, ali to nikako ne znači otvaranje rudnika", istakla je resorna ministraka.

Prema njenim rečima, otvaranje rudnika je izuzetno kompleksan proces koji traje jako dugo.

"Ovde zaista nema takve namere. Samo se koristi u loše političke svrhe, što smo svedoci i sa ostalim temama kada je rudarstvo u pitanju, nažalost", dodala je ona.

(M.A./EURACTIV.rs)