Energetika

INTERESI ZBOG KOJIH KINA PRKOSI ZAPADNIM SANKCIJAMA: Rusija postala njihov najveći dobavljač jeftine nafte

Rusija je prestigla Saudijsku Arabiju i postala najveći kineski snabdevač sirovom naftom 2023., dok je najveći svetski uvoznik nafte, Kina, ignorisala zapadne sankcije kako bi kupila velike količine snižene nafte za svoje fabrike.

Izvor: Mondo/ Uroš Arsić

Rusija je prošle godine isporučila Kini rekordnih 107,02 miliona metričkih tona sirove nafte, što je ekvivalentno 2,14 miliona barela dnevno, pokazali su podaci kineske carine, što je daleko više od drugih velikih izvoznika nafte kao što su Saudijska Arabija i Irak.

Uvoz iz Saudijske Arabije, ranije najvećeg dobavljača Kine, pao je za 1,8 odsto na 85,96 miliona tona, pošto je bliskoistočni naftni gigant izgubio tržišni udeo zbog jeftinije ruske sirove nafte.

Izbegavana od strane mnogih međunarodnih kupaca nakon zapadnih sankcija zbog invazije Kremlja na Ukrajinu 2022. godine, ruska sirova nafta se tokom većeg dela prošle godine trgovala uz značajne popuste u odnosu na međunarodne referentne vrednosti usred gornje cene koju je nametnuo Zapad.

Ubrzana potražnja kineskih i indijskih rafinerija za sniženom naftom povećala je cenu ruske ESPO sirove nafte do 2023. godine, prevazilazeći gornju granicu od 60 dolara po barelu Grupe sedam najbogatijih zemalja koja je nametnuta u decembru 2022. jer su se povećavale alternativne opcije isporuke i osiguranja za zaobilaženje sankcija.

Pošiljke ESPO sirove nafte za isporuku u decembru imale su popust od oko 50 do 20 centi po barelu u odnosu na referentnu vrednost nafte tipa Brent, u odnosu na premiju od jednog dolara za robu isporučenu u oktobru i popust od 8,5 dolara za pošiljke isporučene u martu, prema trgovačkim izvorima.

Istovremeno, Saudijska Arabija je podigla cene za svoj prepoznatljivi arapski lak od jula, gurajući neke rafinerije da traže jeftinije terete.

Posrednički trgovci

Da bi podržale cene, Saudijska Arabija i Rusija, dva od tri najveća svetska proizvođača nafte, najavile su prošle godine smanjenje proizvodnje i izvoza. Saudijska Arabija u ovom kvartalu nastavlja smanjenje proizvodnje za milion barela dnevno, dok je Rusija rekla da će produbiti smanjenje izvoza ove godine na 500.000 barela dnevno sa 300.000 barela dnevno.

Kineske rafinerije koriste posredničke trgovce za isporuku i osiguranje ruske nafte kako bi izbegle kršenje zapadnih sankcija.

Kupci takođe koriste vode Malezije kao pretovarnu tačku za sankcionisane terete iz Irana i Venecuele. Uvoz označen kao poreklom iz Malezije porastao je prošle godine za 53,7 odsto.

Kina je prijavila da nema zvaničnih isporuka venecuelanske sirove nafte u decembru uprkos ublažavanju američkih sankcija Karakasu u oktobru nakon sporazuma između administracije predsednika Nikolasa Madura i njene političke opozicije.

Isporuke u Kinu iz SAD prošle godine porasle su za 81,1 odsto prošle godine uprkos geopolitičkim tenzijama između Pekinga i Vašingtona kako je američka proizvodnja sirove nafte porasla.

Ukupan kineski uvoz sirove nafte za 2023. porastao je na rekordnih 563,99 miliona metričkih tona, što je ekvivalentno 11,28 miliona barela dnevno.

(JA/EURACTIV.rs)