Energetika

ŠTA ĆE BITI SA CENOM GASA U SRBIJI? Bajatović najavio poskupljenje

Autor Milena Antonijević

Generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, najavio je na Kopaonik biznis forumu da će gas ove godine poskupeti makar jednom, a verovatno i dva puta. On je pojasnio da se poskupljenje odnosi i na građane, i na privredu.

Izvor: YouTube/screenshot

Kao razlog poskupljenja, Bajatović je naveo da Srbjagas na domaćem tržištu gas prodaje po znatno nižoj ceni nego što je plaća od dobavljača.

Donal Mekgetigan, šef Misije MMF za Srbiju, takođe je rekao da su u Srbiji niske cene energenata te da će morati da se povećaju, a energetski sektor transformiše.

Međunarodni monetarni fond, sa kojim Srbija ima sklopljen stendbaj aranžman, od Srbije traži da cene struje i gasa, mimo već uračunatog januarskog poskupljenja, podigne još tri puta i to1. maja i 1. novembra ove godine, kao i 1. maja 2024. Aranžman je vredan 2,4 milijarde evra. 

Uvećanje cene gasa bi, prema MMF trebalo da bude minimum10 odsto, a struje po istoj dinamici u svakom navedenom roku, za po osam procenata najmanje.

Bajatović je dodao da je MMF za potrebe Srbijagasa odobrio ukupno 800 miliona dolara, što, kako je istakao, nije dovoljno.


(EURACTIV.rs)