Energetika

BUGARSKA UKINULA TAKSE NA RUSKI GAS: Žučna rasprava u parlamentu pa odluka o obustavljanju rada "Lukoila"

Autor Milena Antonijević

Prema pisanju bugarskog portala Novinite, bugarski parlament usvojio je odluku o ukidanju dodatne takse za transport ruskog gasa kroz Bugarsku i prihvatio amandman kojim se ubrzava ukidanje izuzeća na uvoz ruske nafte

Izvor: Source * Twitter/Printscreen/@ukraine_world

Poslanici u bugarskom parlamentu su nakon žučne rasprave odlučili da ukinu komercijalnu taksu od 20 leva po megavat-satu na uvoz i tranzit ruskog prirodnog gasa, koja je bila uvedena 13. oktobra i nije donela nikakav prihod, prenosi RTS.

Vlada je prvo htela da naplati nove takse od "Gasproma" preko operatera "Bulgartransgas", ali kako je izvršni direktor "Bulgartransgasa" Vladimir Malinov rekao 23. novembra, takse u iznosu od oko 260 miliona leva nisu plaćene.

Taksa je odbačena pošto je Mađarska zapretila da će staviti veto na ulazak Bugarske u šengensku zonu, dok je parlament istovremeno uveo zabranu izvoza goriva proizvedenih od ruske nafte. Od 1. marta 2024. obustavlja se rad firme "Lukoil" sa ruskom naftom.

Bugarska ovim potezom prevremeno ukida izuzeće na uvoz ruske nafte koju je odobrila Evropska komisija.

I jedna i druga odluka usvojene su sa 144 glasa "za" i unete u okvir Zakona o kontroli sprovođenja restriktivnih mera zbog rata u Ukrajini.

Bugarski parlament je sa 143 glasa "za" odlučio da poveća kapital nuklearne elektrane Kozloduj za 1,5 milijardi leva, kako bi se 7. i 8. blok ove nuklearke izgradio po tehnologiji AR1000.

(M.A./EURACTIV.rs)