Energetika

ŠTA ĆE ZA SRBIJU ZNAČITI NOVI GASNI INTERKONEKTOR? Veza između Niša i Sofije puštena u rad, plan je da smanji zavisnost

Gasni konektor između Srbije i Bugarske koji će smanjiti zavisnost Srbije od ruskog gasa tako što će joj omogućiti pristup izvozu iz Azerbejdžana svečano je otvoren u nedelju (10. decembra) u prisustvu tri predsednika.

Izvor: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Gasovod dužine 170 kilometara omogućiće Srbiji da uvozi do 400 miliona kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Azerbejdžana, prema sporazumu koji su u novembru potpisale srpske i azerbejdžanske gasne kompanije, Srbijagas i SOCAR.

Godišnja potražnja za gasom u Srbiji je oko tri milijarde kubnih metara.

Interkonektor je reverzibilan, što znači da u slučaju potrebe može da transportuje gas sa LNG terminala u Hrvatskoj ili iz gasnog čvorišta Baumgarten u Austriji, preko Srbije, do Bugarske.

"Dobićemo još jedan izvor snabdevanja", rekla je ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović na skupu u blizini Niša na jugu, javio je državni RTS.

Handanović je rekla da će gasovod Srbiji omogućiti pristup terminalu za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu u Grčkoj.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi bugarski i azerbejdžanski kolege Rumen Radev i Ilham Alijev.

"Interkonektor je garancija diversifikacije i sigurnosti. Mi ne povezujemo samo naše mreže za prenos gasa, interkonektor je simbol povećanih tehnoloških mogućnosti naših zemalja, uspešne saradnje”, rekao je Radev, koji je pozdravio saradnju Bugarske, Srbije i Azerbejdžana.

Srbija se oslanjala isključivo na Rusiju

Poslednjih decenija Srbija se gotovo isključivo oslanjala na Rusiju u snabdevanju gasom, gradeći cevovode isključivo za ruski gas i prodajući većinski udeo svoje državne naftne i gasne kompanije NIS ruskom energetskom gigantu Gaspromu.

Prošle godine, Beograd je potpisao dugoročni ugovor o nastavku uvoza ruskog gasa, što je izazvalo prekor Brisela dok Evropska unija pokušava da smanji svoju energetsku zavisnost od Rusije.

Srbija dobija ruski gas preko Bugarske, iako je Moskva prekinula isporuke za članicu EU. Prema ugovoru, Bugarska ima obavezu da obezbedi tranzit ruskog gasa ka Srbiji i Mađarskoj, preko takozvanog Turskog toka, poznatog i kao Balkanski tok na teritoriji Evrope.

Bugarska je, međutim, odlučila da uvede takse za tranzit ruskog gasa, o čijim je uticajima na Srbiju EURACTIV pisao ranije. Ipak, ova mera nije zaživela do sada, prema rečima najviših državnih zvaničnika u Bugarskoj.

Dok je Srbija, koja teži da se pridruži Evropskoj uniji, osudila rusku invaziju na Ukrajinu, odbila je da učestvuje u zapadnim sankcijama Moskvi.

(JA/EURACTIV.rs)