Energetika

BUGARSKA VLADA SE KOLEBA: Da li će uspeti da naplate porez na ruski gas koji je trebalo da im donese 1,2 milijarde evra?

Vlada Bugarske je odlučila da povuče procenu o prihodu od 1,2 milijarde evra od novog poreza na transfer ruskog gasa jer vladajuća većina sumnja da se taj novac može dobiti, izjavio je ministar finansija Asen Vasilev.

Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Evropska komisija je krajem oktobra saopštila da Bugarska ima puno pravo da uvede novi porez od 10 evra/MVh na ruski gas koji prolazi kroz bugarsku teritoriju, uprkos protestima Srbije i Mađarske da bi to dovelo do poskupljenja goriva. Vlasti u Sofiji su garantovale da će novac potraživati od Gasproma, a ne od evropskih kupaca ruskog gasa.

Bugarska je očekivala da će prihod od nove naknade biti isplaćen do sredine novembra, ali zemlja još nije uspela da prikupi novac od ruske kompanije.

"Planirane su dodatne investicije (sa ovim novcem), ali one su izašle iz opšteg okvira budžeta", rekao je Vasilev.

Euractiv Bugarska je prvo izvestio da država možda neće dobiti novac od nove naknade jer Bugarska pokušava da uvede porez na gas iz gasovoda koji protiče kroz njihovu teritoriju, a koji se teško može sertifikovati kao ruski jer je mešavina više izvora. Rusija ima mehanizme da sakrije poreklo goriva, koje prvo prolazi kroz Tursku pre nego što uđe u bugarski gasovodni sistem.

Za sada nije bilo reakcije Gasproma u vezi sa uvedenom energetskom taksom, a nije jasno ni da li ruski koncern namerava da ga plaća. Bugarski ministar finansija Asen Vasilev je već rekao da će, ukoliko ruski gasni monopolista odbije da plati, doći do zaplene njegovog finansijskog kolaterala po ugovorima u Bugarskoj ili imovine u zemlji.

epa10194081 The final construction phase works of LNG mooring are seen in quay near Paldiski, Estonia, 19 September 2022. The LNG terminal in Paldiski will consist of three parts, a port, a pipeline connection of Elering with the Balticconnector pipeline and an LNG vessel. Investment and energy companies Estonian Alexela and Infortar, which started preparations for the work immediately after the start of the war in Ukraine, are responsible for the completion of the quay and port facilities. Estonia's LNG terminal construction is going ahead of schedule, the 200-square-meter Paldiski LNG terminal platform extension was handed over to transmission operator Elering 10 days ahead of schedule. The last stage, which includes moorings for vessels, still needs to be added to the structure. Alexela and Infortar handed over the main platform at Paldiski's Pakrineeme Harbor at the end of August and 133 pipes now need to be laid by Elering. The terminal, in western Estonia, consists of a port, Elering's pipeline with the Balticconnector natural gas pipeline, and the ship. EPA-EFE/TOMS KALNINS
Izvor: EPA-EFE/Toms Kalinin

Vladajuća većina sumnja

Ipak, najveća poslanička snaga GERB, koja je deo vladajuće većine, saopštila je da ta taksa možda nikada neće biti naplaćena i zatražila da se taj iznos isključi iz budžeta za 2024. godinu. Ako Gasprom ne plati takse, mogao bi da poveća budžetski deficit Bugarske za skoro jedan odsto dok zemlja pokušava da se pridruži evrozoni od 1. januara 2025.

"Postoje zabrinutosti (u parlamentu oko poreza na gas) koje su neosnovane", rekao je Asen Vasilev.

Ministar finansija je u nedelju optužio i rusku naftnu kompaniju Lukoil, koja je vlasnik bugarske rafinerije u Burgasu, da pokušava da "utera strah”.

U subotu je rukovodstvo rafinerije Lukoil Neftohim Bugarska saopštilo da bi moglo da prestane sa radom ako vlada od 1. januara zabrani izvoz naftnih derivata proizvedenih iz ruske nafte.

"Pre mesec i po do dva meseca, parlament je usvojio zakon koji bi trebalo da postepeno smanji upotrebu ruske nafte. Zabrana izvoza od 1. januara odnosi se na rusku naftu. Ako postoji neruska nafta, lako se može izvoziti", rekao je Vasilev.

Prema rečima ministra, to će jednostavno ubrzati prelazak na nerusku naftu.

(EURACTIV.rs)