Energetika

PRVO EVROPSKI IZBORI, PA TEK ONDA REFORMA TRŽIŠTA STRUJE: Nemačka poziva EK da odloži nove ciljeve

Autor Milena Antonijević

Dok Brisel radi na reformi tržišta električne energije u EU, uz podršku Francuske i Španije, Nemačka se zalaže da odloži remont do izbora za EU 2024. godine.

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Rekordne cene električne energije prošle godine izazvale su pozive na reformu dizajna tržišta EU. Cilj je bio smanjenje uticaja cena gasa na električnu energiju i način da jeftina električna energija prođe do potrošača.

Ursila fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, označila je reformu kao prioritet, otvarajući konsultacije u januaru sa konkretnim predlogom koji se očekuje 14. marta.

Međutim, od Berlina se ne očekuje da će se baviti reformom električne energije u velikim razmerama bez značajnih domaćih konsultacija, koje su još uvek u toku.

„Mislim da bi bilo pogrešno ako dalekosežne tržišne intervencije dođu odjednom", rekao je Robert Habek, nemački vicekancelar, pozivajući Komisiju da uspori proces.

Prethodno je Nemačka zajedno sa Danskom i još nekim zemljama poslala zajedničko pismo Evropskoj komisiji kako bi je upozorila da ne cilja previsoko kada je reforma tržišta električne energije u pitanju.

Te zemlje su tvrdile da reforma sprovedena u „kriznom režimu" može dugoročno da ugrozi širenje obnovljive energije.

(EURACTIV.rs)