Energetika

BUGARSKA ZAPOČINJE NUKLEARNI PROJEKAT SA AMERIČKOM TEHNOLOGIJOM: Da li je ovo najvažnija odluka koju je vlada donela?

Bugarska vlada započela je izgradnju bloka 7 u nuklearnoj elektrani Kozloduj, koristeći američku tehnologiju koja je jedinstvena za Evropu, uz početnu vladinu investiciju od 250 miliona evra, rekao je premijer Nikolaj Denkov.

Izvor: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Bugarska će koristiti novu tehnologiju američke nuklearne kompanije Vestinghouse, koja se nada da će preko bugarskog projekta ući na tržište EU.

U svetu trenutno postoje samo dve nuklearne elektrane koje koriste Vestinghausovu tehnologiju AP1000 – jedna je u Kini, a druga u SAD, dok je Ukrajina takođe izrazila interesovanje.

"Državna kompanija odgovorna za projekat dobiće 250 miliona evra. Kompanija će započeti pregovore sa kompanijama koje treba da grade sedmi blok elektrane. Rok za završetak projekta je 2033. godine", rekao je Denkov.

Kako su rekli izvori za EURACTIV u Bugarskoj, ovaj rok za elektranu od 1150 megavata (MV) možda je malo optimističan i verovatno će biti završen do 2035. Iako je objavljeno koliko će bugarska vlada izdvojiti novca, nema trenutnih informacija o ukupnoj vrednosti završene jedinice.

Sledeći korak u procesu je da ministar energetike Rumen Radev preduzme neophodno kako bi se na transparentn način izabrali izvođači za projektovanje, izgradnju i puštanje u rad novog bloka.

Trenutno se nuklearna elektrana u gradu Kozloduju na Dunavu oslanja na dva sovjetska nuklearna reaktora, koji će u budućnosti koristiti američko i francusko nuklearno gorivo.

Istovremeno, bugarska vlada će započeti pripreme za izgradnju 8. reaktora elektrane Kozloduj po istoj tehnologiji AP1000. Prema planu, radovi na izgradnji dva nova bloka trebalo bi da se odvijaju paralelno, a drugi bi trebalo da bude završen u roku od dve do tri godine nakon prvog.

Izvor: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Najvažnija odluka vlade

Denkov je odluku vlade definisao kao jednu od najvažnijih koje će vlada doneti tokom svog mandata.

"Ukupni kapacitet budućih 7. i 8. bloka je 2300 MV, čime značajno premašuju kapacitet od 1760 MV zatvorenog 1., 2., 3. i 4. bloka nuklearne elektrane Kozloduj", prokomentarisao je Denkov.

On je rekao da je tehnologija koju je Bugarska odabrala za ove reaktore jedinstvena.

"Omogućava u vrlo kratkom vremenu da se promeni snaga reaktora, što je izuzetno važno za stabilno upravljanje energetskim sistemom”.

Sposobnost brzog smanjenja i povećanja snage nuklearnih blokova je od vitalnog značaja kako bi se oni mogli koristiti kao bazni kapaciteti, dopuna obnovljivim izvorima električne energije u uslovima Zelenog dogovora, saznaje Euractiv Bugarska.

"Izgradnja novih objekata na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj je adekvatna s obzirom na odličnu raspoloživu infrastrukturu za upravljanje radioaktivnim otpadom, fizičku zaštitu, radio-ekološki monitoring i reagovanje u vanrednim situacijama", saopštila je pres-služba bugarske vlade.

Denkov je u julu, nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, saopštio da je Grčka potvrdila interesovanje za ulaganje u izgradnju novih reaktora u elektrani Kozloduj, uz alternativnu opciju da se zaključi 20-godišnji ugovor za kupovinu električne energije.

Istovremeno, bugarski predsednik Rumen Radev kritikovao je vladu zbog odluke o novim nuklearnim objektima.

"Navodno, nuklearna elektrana će se graditi kao bugarski autoputevi – u mraku", prokomentarisao je on.

(EURACTIV.rs)