Energetika

DA LI ĆE MAĐARSKA DOBITI JOŠ GASA OD RUSIJE? Prvi čovek Gasproma najavio dodatne količine za još jednu zemlju

Ruska naftna kompanija Gasprom će navodno snabdevati Mađarsku dodatnim gasom tokom predstojeće zime i takođe će obezbediti Kini dodatnih 600 miliona kubnih metara ove godine pored ugovornih obaveza, prenosi Rojters.

Izvor: EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV

Da će ruski Gasprom snabdevati Mađarsku dodatnim gasom, izjavio je prvi čovek ove kompanije Aleksej Miler.

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa liderima obe zemlje tokom prošlonedeljnog putovanja u Kinu, a Miler je bio među šefovima kompanija koji su ga pratili tokom boravka u Kini.

Gasprom želi da nadoknadi činjenicu da je izgubio većinu svojih evropskih tržišta od početka rata u Ukrajini, uglavnom zbog eksplozija koje su prošle godine ozbiljno oštetile njegove gasovode Severni tok ispod Baltičkog mora, navodi Rojters. Istraga tek treba da utvrdi ko je odgovoran.

Mađarska je jedina članica Evropske unije čiji lider, premijer Viktor Orban, održava prijateljske veze sa Putinom od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Ona je i članica NATO-a.

Orban je rekao Putinu kada su se sastali u Pekingu u utorak da Mađarska nikada nije želela da se suprotstavi Rusiji i da pokušava da spase bilateralne kontakte. Američki ambasador u Mađarskoj rekao je da je Orbanova odluka da nastavi sastanak "zabrinjavajuća". Estonski premijer je rekao da su slike njihovog rukovanja "veoma, veoma neprijatne".

Mađarska se smatra ključnim potencijalnim protivnikom odluci koja treba da se donese u decembru o otvaranju pregovora o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, za šta bi bila potrebna jednoglasna podrška 27 članica bloka.

EU je u celini naglo smanjila svoju zavisnost od ruskih energenata kao odgovor na rat u Ukrajini, ali je TASS citirao Gaspromovog šefa Milera koji je rekao u TV intervjuu da su dodatne isporuke gasa Mađarskoj ove godine iznosile 1,3 milijarde kubnih metara.

"I imamo dogovor da ćemo u narednoj zimi kontinuirano isporučivati dodatne količine", rekao je on.

Miler je rekao da je dnevna potražnja iz Kine takođe iznad ugovorenog nivoa.

"Mi redovno isporučujemo dodatne količine na kinesko tržište. Štaviše, to radimo već nekoliko godina. Ove godine, mislim da će (dodatna količina) biti 600 miliona kubnih metara gasa", rekao je on.

(EURACTIV.rs)