Energetika

KATAR STIGAO U EVROPU: Druga evropska kompanija ugovorila snabdevanje gasom narednih 27 godina, šta posle 2050?

Katar je pristao da snabdeva energetsku kompaniju Šel u Holandiji gasom narednih 27 godina, što je drugi takav ugovor sa evropskim kupcem za nedelju dana.

Izvor: EPA/TOMEK MURANSKI

Ovo ide u prilog činjenici da se zalivska država Katar takmiči sa Sjedinjenim Američkim Državama da pomogne Evropi da zameni izgubljene ruske zalihe gasa.

Šelov sporazum je identičan prošlonedeljnom sporazumu TotalEnergies sa kompanijom QatarEnergy za snabdevanje Francuske. Oba su najveći i najduži ugovori Katara o snabdevanju gasom sa Evropom.

Katar, najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa (LNG), ranije se fokusirao na dugoročne isporuke na azijsko tržište.

Ali kupci iz Evropske unije potpisali su ugovore o uvozu gasa kako bi nadoknadili gubitak snabdevanja iz Rusije nakon što je EU uvela ograničenja na uvoz ruskih energenata kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu prošle godine.

Povezane kompanije WatarEnergy i Šel pristale su na dva ugovora o prodaji i kupovini 3,5 miliona tona LNG-a godišnje (mtpa) na 27 godina, saopštio je KatarEnergy.

Milion tona LNG-a je ekvivalent 1,379 milijardi kubnih metara (bcm) gasa iz cevovoda.

Sporazum je ponovo potvrdio "opredeljenost Katara da pomogne u ispunjavanju energetskih potreba Evrope i ojača svoju energetsku sigurnost sa izvorom koji je poznat po svojim superiornim ekonomskim i ekološkim kvalitetima", rekao je šef KatarEnergy-a Saad al-Kaabi u saopštenju kompanije.

U suprotnosti sa ciljevima EU u vezi sa nultom emisijom gasova

Ali dugoročni dogovori su potencijalno u suprotnosti sa ciljevima EU da se do 2050. postigne neto nulte emisije.

Francuska je prošlog meseca rekla da bi EU trebalo da odredi datume za postupno ukidanje fosilnih goriva kako bi ojačala svoje napore da se dogovori o globalnom sporazumu o postepenom ukidanju na predstojećoe COP28 UN. klimatskom samitu, čiji su domaćini Ujedinjeni Arapski Emirati od 30. novembra.

Portparol holandskog ministarstva klime Tim van Dijk rekao je da vlada ima za cilj da smanji potražnju za gasom, ali da će gas biti potreban "u doglednoj budućnosti, pošto obnovljive alternative i infrastruktura nisu dovoljno dostupni".

Izvor: YouTube/screenshot

Francusko ministarstvo energetike je saopštilo da je dogovor TotalEnergies "komercijalni sporazum između dve kompanije, koji ne obavezuje Francusku, čiji je cilj klimatska neutralnost do 2050. godine”.

Štaviše, direktiva evropskog gasnog paketa predviđa da ne može biti dugoročnih ugovora nakon 2050. za isporuku Francuskoj, dodaje se.

Do sada snabdevali Aziju

Do sada je Azija nadmašila Evropu u vezi sa dugoročnim snabdevanjem LNG-om iz Katara povećavajući kapacitet na 126 miliona tona godišnje do 2027. sa 77 miliona toga godišnje.

Kupci iz EU dugo nisu bili voljni da potpišu dugoročne gasne sporazume sa Katarom, jer je Evropska komisija rekla da bi dugoročni ugovori mogli da inhibiraju slobodan protok gasa u Evropi i da ne bi trebalo da traju duže od 2049.

Prethodni ugovori QatarEnergy-a uključuju 27-godišnji ugovor o snabdevanju LNG-om sa kineskim Sinopecom zaključen u novembru za 4 miliona tona godišnje i identičan ugovor potpisan u junu sa Kineskom nacionalnom naftnom korporacijom (CNPC).

Pre invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, zemlje EU dobijale su skoro 40 odsto svog gasa iz Rusije.

Nemačka je bila najveći kupac i ona se takođe okrenula Kataru za zamenski gas kroz sporazum između QatarEnergy-a i ConocoPhillips-a potpisan u novembru prošle godine o snabdevanju Nemačke sa 2 miliona tona LNG-a na 15 godina.

Kaushal Ramesh, potpredsednik za istraživanje LNG-a u Ristad Energy-u, rekao je da su evropski kupci svi potpisali dugoročne ugovore koji će dostići oko 27 miliona tona godišnje 2030-ih, od čega je 9 miliona iz Katara.

Cene gasa su prošle godine porasle kao odgovor na prekide u ruskom snabdevanju Evrope.

Oni su od tada pali, ali analitičari kažu da ograničena ponuda znači da bi mogli ponovo da porastu ako dođe do daljih poremećaja ili zima u Evropi ili severoistočnoj Aziji bude oštro.

"Tržište gasa ostaje u strogom režimu tokom 2024-2025. godine, sve dok sledeći talas snabdevanja ne udari na tržište 2025-2026. godine", kažu analitičari Timere.

(EURACTIV.rs)