Energetika

U TRI JAVNA POZIVA ENERGETSKI SANIRANO OKO 20.000 DOMAĆINSTAVA: Ukupan iznos subvencija 32,66 milijardi evra

Autor Milena Antonijević

U prethodne tri godine sprovedena su i realizovana tri javna poziva u okviru kojih je energetski sanirano oko 20.000 domaćinstava, a ukupan iznos subvencija iznosi 2,66 milijardi dinara, kaže Maja Vukadinović iz Ministarstva energetike

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ona je, gostujući na RTS-u rekla da bez obzira na energente koje koristite da bi ugrejali dom, efikasnost zavisi od nekoliko faktora i nije retkost da se računi za dva stana iste veličine koji se nalaze na istoj lokaciji, razlikuju za nekoliko hiljada dinara.

Pomoćnica ministra rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene istakla je da sa aspekta energetske efikasnosti realizacija mera dopriosi boljim energetskim performansama domaćinstva.

"U prethodne tri godine, počev od 2021. sproveli smo i realizovali tri javna poziva u okviru kojih je energetski sanirano oko 20.000 domaćinstava, a ukupan iznos subvencija koje je Ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama obezbedilo za te namene iznosi 2,66 milijardi dinara", kazala je ona.

Vukadinović ističe da je pojedinačna svest važna komponenta i Ministarstvo kontinuirano radi na podizanju svesti i obrazovanju ljudi o načinima na koje mogu efikasno da koriste energiju u svojim domovima i radnim prostorima.

Kako je naglasila, neka istraživanja pokazuju da je najjasnija poruka koja dopire do građana finansijiski benefit koji mogu ostvariti realizacijom mera energetske efikasnosti.

"Kontinuirano sporovdimo različite kampanje, neke od njih su sastavni deo projekata koje realizujemo u saradnji sa međunarodnim institucijama, a značajne su i kampanje o uštedi električne energije koje su se odnosile na prethodnu grejnu sezonu", istakla je ona.

Najviše rezultata ostvaruju se tamo gde građani vide benefit tako što se podstiču da manje troše i budu nagrađeni nižim računima.

Kako kaže, do sada je u više od 40 posto jedinica lokalnih samouprava objavljen javni poziv za građane nakon čega će biti potpisani ugovori između građana, izvođača radova i lokalne samouprave.

"Podaci od prethodnih godina pokazuju da je više od 80 odsto građana realizovalo meru zamene stolarije, sledi izolacija i kotlovi, ali povećana je zainteresovnaost za ugradnju solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode kao i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe čime se stiče status kupca proizvođalča", pojasnila je pomoćnica redornog ministra i ukazala da ukupan broj kupaca proizvođača premašuje 2.500, od čega više od 1.600 čine domaćinstva i na ovaj način se promoviše upotreba čistih izvora energije.

"Zaključili smo 20. jula ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave što obuhvata oko 82 odsto stanovništva Srbije. Imajući u vidu da je to projekat koji će trajati narednih pet godina, verujem da će svi građani koji budu zainteresovani moći da ostvare ove mere. Čak i u slučaju veće zainteresovanosti, trajanje tog programa nije ograničeno na ovu jesen", kazala je ona.

Procena je da će kroz ovaj projekat u narednih pet godina oko 50.000 domaćinstava ostvariti ove mere, zaključila je Vukadinovićeva.

(EURACTIV.rs)