Energetika

NEMAČKA ODLUČILA DA "U PRIPRAVNOSTI" DRŽI ELEKTRANE NA UGALJ: Primorani na štednju gasa, čeka ih zima oskudnih zaliha

Suočena sa još jednom zimom oskudnih zaliha gasa, nemačka vlada odlučila je da drži svoje elektrane na lignit (vrsta uglja) u pripravnosti još jednu sezonu.

Izvor: EPA-EFE/TANNEN MAURY

U cilju postepenog izbacivanja uglja, bilo je predviđeno je da će nemačke elektrane na ugalj biti koordinisano i progresivno gašene, u zamenu za udeo u vladinom fondu namenjenom postepenom izbacivanju uglja od 40 milijardi evra.

Međutim, elektrane na ugalj su prošle godine bile aktivne, pošto se Nemačka suočila sa prekidima u snabdevanju gasom iz Rusije nakon rata u Ukrajini, u kombinaciji sa neuspesima u nuklearnim proizvodnim kapacitetima Francuske.

Hitna mera koja je doneta prošle godine biće produžena za narednu zimu, držeći spremnih oko 1,9 gigavati (GV) kapaciteta lignita – dodajući na već postojeće zalihe elektrane na ugalj od 45 GV, prema odluci koju je u sredu (4. oktobar) objavila nemačka vlada.

Fabrike na lignit imaju jednu jedinu svrhu: da istisnu gas sa tržišta električne energije u vremenima najveće potražnje kao način održavanja niskih cena.

"Rezerva snabdevanja će biti ponovo aktivirana kako bi se uštedeo gas u proizvodnji električne energije i time sprečila uska grla u snabdevanju gasom u grejnom periodu 2023/2024", saopštila je Vlada.

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Uštede gasa se procenjuju između 3,9 TVh (teravat sat) i 5,6 TVh, čime se cene električne energije održavaju niskim u rasponu od 0,4 evra po megavat-satu (MVh) do 2,8 evra po MVh.

Klimatski uticaji

To nisu beznačajne uštede, piše Euractiv.com. Ali kako bi elektrane radile na lignit, najvećem zagađivaču klime, uticaj koji ove uštede imaju na klimu će biti vrlo značajan.

Vlada je najavila da će nastojati da proceni dodatne emisije ugljenika uzrokovane držanjem elektrana na ugalj u pripravnosti, za koje se procenjuje da se kreću između 2,5 i 5,6 tona ugljen-dioksida.

"Cilj završetka postepenog izbacivanja uglja u idealnom slučaju do 2030. ostaje nepromenjen, kao i klimatski ciljevi", naglasila je vlada.

Dosadašnji podaci podržavaju ovu tvrdnju. U trećem tromjesečju 2023. godine zemlja je proizvela najnižu ikada količinu električne energije sagorevanjem uglja – samo 22,2 TVh. Pre osam godina, ta cifra je bila iznad 60 TVh.

(EURACTIV.rs)