Energetika

ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ I ŽIOFRE: Cilj Srbije da se stvore uslovi za različite izvore snabdevanja gasom

Autor Milena Antonijević

Ministarka Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Republici Srbiji Emanuelom Žiofreom o reformama energetskog sektora i realizaciji projekata.

Izvor: Foto: MRE

Po pitanju realizacije projekata posebno je bil reči o izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska.

Ministarka je naglasila da je cilj Srbije da se stvore uslovi za različite izvore snabdevanja gasom, kao i više ruta snabdevanja, a za to su potrebni infrastruktura, podrška i investicije.

Đedović Handanović očekuje da, kako je i planirano, u oktobru bude završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska čime će biti dobijena još jedna gasna ruta i pristup novim snabdevačima, dodajući da ujedno pregovara sa Azerbejdžanom o količinama gasa koje možemo da dopremamo iz ove zemlje.

Prema njenim rečima, cilj je da se diversifikuju izvori snabdevanja, podvukavši da je Azerbejdžan zemlja bogata gasom iz koje bi Srbija mogla da zadovolji i do trećine svojih trenutnih potreba. Ovaj projekat je važna prekretnica za stabilnost i dalji razvoj našeg energetskog sistema imajući u vidu da će izgradnjom gasnog interkonektora Srbija postati i tranzitna zemlja za dopremanje gasa do EU, rekla je Đedović Handanović.

Na sastanku je bilo reči i o sprovođenju aktivnosti na razdvajanju i sertifikaciji kompanija u elektroenergetskom i gasnom sektoru, na osnovu poslednjih izmena Zakona o energetici. Ministarka je navela da je Srbija posvećena punoj primeni relevantnih propisa EU, što podrazumeva i da na efikasan način rešava pitanje kontrole nad operatorima prenosnog sistema i sistema za transport prirodnog gasa.

Ona je naglasila i da Ministarstvo veliku pažnju posvećuje projektima u oblasti energetske efikasnosti, koji obuhvataju ulaganja u javne objekte, subvencije za domaćinstava, kao i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u sektoru daljinskog grejanja. Ministarka je zahvalila EU na podršci u sprovođenju programa podrške energetski ugroženim kupcima, kako finansijskoj, tako i u delu sprovođenja informativne kampanje za građane.

Na temu implementacije Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), Đedović Handanović je istakla da je važno da se usklađivanje regiona sa energetskim i klimatskim politikama EU sprovodi na način koji je finanijski održiv i socijalno pravedan, i da postoji adekvatna podrška EU na putu dekarbonizacije.

Ambasador Žiofre je podsetio na dobru saradnju Srbije sa EU na projektu gasnog interkonektora sa Bugarskom koji bi trebalo da dovede do novih resursa gasa. On je naveo da diverzifikacija izvora donosi veću sigurnost Srbiji, kao i da je od vitalnog značaja da naša zemlja završi razdvajanje svog tržišta gasa u celini i omogući veću konkurenciju, za dobrobit građana. Zavisnost od ruskih fosilnih goriva nimalo ne pomaže Srbiji, rekao je Žiofre.

Ambasador je podsetio da je ranije ove godine EU obezbedila Srbiji paket od 165 miliona evra za ublažavanje tereta energetske krize, koji je naročito važan za domaćinstva sa nižim primanjima i zatražio je da Vlada Srbije uloži napor da pomogne građanima da apliciraju za smanjenje računa za energiju uz podršku EU.

Energetski paket EU može dodatno povećati broj domaćinstava koja mogu imati koristi od smanjenja računa za struju.

Ambasador i ministarka su se saglasili o potrebi daljeg ulaganja u obnovljive izvore energije u Srbiji s obzirom na obaveze koje je Srbija potpisala u okviru Zelene agende za Zapadni Balkan.

(EURACTIV.rs)