Energetika

DIREKTOR SRBIJA GASA: Imamo najniže cene u Evropi, ima i dovoljnih količina

Autor Milena Antonijević

Direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, kaže da Srbija mora da kupi još najmanje 500 miliona metara kubnih gasa. O najavljenom poskupljenju gasa kaže da Srbija i dalje ima najpovoljniju cenu u Evropi.

Izvor: TV K1/Screenshot

Bajatović je u razgovoru za RTS rekao da oni koji se greju na gas mogu očekivati skuplje račune za oko 850 dinara.

"Na tržištu se sada može naći gas negde od 42 do 55 EUR po megavatu. Odnosno, 550 USD plus transport ili 450 USD plus transport. Kada biste vi to preveli na naše cene, ovo poskupljenje je moralo da bude veće", objašnjava Bajatović i dodaje:

"Da preračunamo to sad na decembarsku prosečnu fakturu i da podelimo u dve kategorije, recimo 2.100 kilovat-sati gasa, gde je oko 200 metara kubnih povećanje će biti negde 847 dinara, a ako je 400 kubika, biće nešto više od 1.600 dinara u zavisnosti koliko potrošite", istakao je on.

Kako kaže, suština je da poskupljenje neće biti veće od 10%, kao što je i ranije najavljivao.

"Iz budžeta para nema. I tu je jedina mera MMF-a i Svetske banke. I to smo prihvatili u ovom budžetu gde je urađen balans. Znači, nema više para za socijalnu politiku" kazao je on.

Direktor Srbijagasa rekao je da je deo kredita ove kompanije vraćen, te da će smanjiti zaduženje Srbijagasa sa 750 miliona, recimo na 400.

"Pretpostavljam da ćemo moći da intervenišemo, da nađemo neke realne, komercijalne kredite bez garancije države, jer nisu predviđene u budžetu. Mi mislimo da će ova cena važiti ceo naredni kvartal sledeće godine", kazao je on.

Što se tiče skladišta Banatski dvor, Bajatović navodi da je on potpuno pun.

"U ovom momentu, najveći problem u stvari nisu količine gasa, čak ni njegova cena. Najveći problem je što nema mesta na transportnom sistemu", pojasnio je i ocenio da je Srbija bezbedna što se tiče gasa bez obzira na sve opasnosti:

"Gas je najeftiniji, a verujte mi, vrlo smo bezbedni u odnosu na sve opasnosti koje su pred nama što se tiče gasa. A i cenovno će biti dobro. Biće prilagođeno tome da može da ga plati svaki korisnik" zaključio je Bajatović.

(EURACTIV.rs)