Energetika

PISMO SEDAM ZEMALJA EU EVROPSKOJ KOMISIJI: Glavna tema tržište struje, šta će biti sa najavljenim reformama?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sedam zemalja EU traži oprez pri reformi evropskog tržišta struje, i nudi pet principa na kojima bi ona trebalo da počiva.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Sedam zemalja EU napisalo je otvoreno pismo Evropskoj komisiji i apelovalo da se reforma tržišta struje osloni na ciljeve i mere koji će obezbediti zelenu tranziciju, ali i povoljne cene za potrošače.

Cene struje naglo su skočile širom Evrope prošle godine, pošto je Moskva "zavrnula" gas nakon uvedenih sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

Evropska komisija trenutno priprema reviziju pravila za tržište struje, i navodi da bi ono trebalo da se adaptira "novoj stvarnosti dominacije obnovljivih izvora energije i viših cena gasa".

Španija i Francuska tražile su nova pravila, ali ne dele sve zemlje članice njihov stav. U zajedničkom pismu, Nemačka, Danska, Estonija, Finska, Luksemburg, Letonija i Holandija traže oprezan pristup koji održava trenutnu strukturu tržišta.

"Integracija evropskog tržišta struje tokom poslednje decenije donela je ogromne prednosti za EU, među kojima su niže velikoprodajne cene, veća bezbednost snabdevanja i omogućavanje integracije obnovljive energija na višem stepenu", navode u pismu.

"Bilo koju reformu bi, stoga, trebalo posmatrati na osnovu načina na koji će doprineti ovim ciljevima. Trebalo bi da podrži tranziciju na sistem bez ugljenika po najnižoj ceni za naše društvo, obezbedi sigurno snabdevanje i pređe na visoko efikasni sistem na obnovljivoj osnovi", navode ove zemlje i dodaju da bi ovakva pravila štitila potrošače od naglih skokova cena.

Evropska komisija slaže se da bi prednosti trenutnog dizajna tržišta trebalo očuvati, što je potvrdio i izvršni potpredsednik Frans Timermans u intervjuu za EURACTIV.

"Bilo nam je potrebno 30 godina da postavimo ovakvo tržište, hajde da ne bacimo i bebu sa vodom za kupanje", rekao je on, iskoristivši izraz koji u slobodnom prevodu znači - ne gubimo nešto dobro i vredno u pokušaju da se otarasimo nečega što više ne želimo.

Zemlje potpisnice pisma smatraju da bi pet principa trebalo da bude u korenu promene evropskog tržišta struje.

  1. Održavanje integracije tržišta i povezivanja zemalja
  2. Formiranje predvidivog i stabilnog okvira za investiranje u obnovljive izvore
  3. Okruženje koje investitore stimuliše da se takmiče, odnosno održavaju konkurenciju
  4. Dugoročni ugovori koji će smanjiti trošak investicije u nove kapacitete obnovljive energije
  5. Snažnije mere zaštite za potrošače, koji bi i dalje mogli da biraju između ugovora sa fiksnim i varijabilnim cenama

Zemlje smatraju i da bi potrošači trebalo da imaju aktivniju ulogu u tržištu, i da bi formiranje energetskih zajednica trebalo učiniti lakšim. U pitanju su organizacije potrošača koje se ujedinjuju kako bi investirale u projekte energetske efikasnosti ili obnovljive izvore energije.

(EURACTIV.rs)