Energetika

MAJA TURKOVIĆ: Dobitnica priznanja „Liderka energetske tranzicije“

Autor PROMO/CWP Europe

Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe jedna je od tri ovogodišnje dobitnice priznanja „Liderka energetske tranzicije“.

Izvor: Balkan Green Energy News/Aleksandar Pavlović

Priznanje "Liderka energetske tranzicije" dodeljuje organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja – CPOR i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, za izuzetne rezultate i posvećenost u energetskoj tranziciji, demokratizaciji i decentralizaciji energetike u Srbiji.

Priznanje je prvi put dodeljeno na konferenciji "Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju", koju je organizovala WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici, klimatskoj akciji i zaštiti životne sredine. Maja Turković je nagrađena u kategoriji „Žena u biznisu i investicijama“, a zbog svog pionirskog doprinosa razvoju obnovljivih izvora energije u Srbiji, višedecenijskog iskustva u sektoru, aktivnog angažmana u kreiranju energetske politike i izvanrednog doprinosa zajednici kroz podršku mladima i promocije ženskog učešća u energetici.

Povodom dodele nagrade, Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe izjavila je: "Osećam se počašćenom što sam deo zajednice izuzetnih žena koje svojim predanim radom ostvaruju pozitivne i značajne promene u energetici. Ova nagrada predstavlja za mene inspiraciju i motivaciju da nastavim da ulažem napore u dalje jačanje oblasti obnovljivih izvora energije, inovacija i održivih rešenja, sve to zahvaljujući kompaniji CWP Europe, koju sa ponosom predstavljam."

Nagradu „Liderka energetske tranzicije“ ove godine dobile su i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, u kategoriji „Donosilac odluke na nacionalnom i lokalnom niovu“, i Ana Džokić, u kategoriji „Građanske energetike“.

Izvor: Balkan Green Energy News/Aleksandar Pavlović

Projekat WISE Srbija promoviše aktivno učešće i ulogu žena u održivoj energetici. Pokrenut je 2017-2018. godine kada je osnovana WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici kao jedna od prvih mreža ove vrste u Evropi i svetu. Projekat sprovodi organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja – CPOR u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ u okviru projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ i uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

CWP Europe je vodeća kompanija za razvoj projekata obnovljive energije u Jugoistočnoj Evropi. Tokom proteklih 15 godina, CWP Europe je investirao u održivi razvoj i energetsku tranziciju u regionu i već je uspešno razvio najveće vetroparkove u regionu. Trenutno razvija preko 6 GW kapaciteta obnovljive energije u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Moldaviji i Ukrajini. CWP Europe je zajednička kompanija CWP Global, vodeće globalne kompanije za obnovljive izvore energije, i Mercuria Energy Trading, jednog od najvećih svetskih nezavisnih trgovaca energijom sa više od 140 milijardi dolara prihoda.