Energetika

ITALIJA ŽELI DA POSTANE ENERGETSKI CENTAR EVROPE: Premijerka ima plan za sredstva EU

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Italija želi da postane energetski centar Evrope, a za to bi iskoristila EU sredstva.

Izvor: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Italija namerava da koristi sredstva koja dolaze iz Evropske unije u okviru takozvanog REPowerEU plana kako bi se potpuno odvikla od ruskog gasa i pretvorila zemlju u energetski centar za blok, rekla je premijerka Đorđa Meloni.

Meloni se obratila nakon sastanka sa relevantnim ministrima i izvršnim direktorima energetskih grupa Eni, Enel, Snam i Terna, i pomenula i potrebu za saradnjom sa Afrikom u snabdevanju energijom.

Sa ukupnim sredstvima blizu 300 milijardi evra (321,36 milijardi dolara), plan REPowerEU ima za cilj okončanje zavisnosti EU od ruskih fosilnih goriva i borbu sa klimatskom krizom. Uključuje oko 225 milijardi evra neiskorišćenih zajmova koji su dostupni u okviru plana oporavka "NextGenerationEU" koji je pokrenut 2021. za olakšavanje posledica pandemije.

Evropska komisija je takođe predložila dodatnih 20 milijardi evra bespovratnih sredstava od prodaje dozvola za sistem trgovanja emisijama (ETS) EU. Pokrenut 2005. godine, ETS sistem primorava proizvođače, elektroenergetske kompanije i avio-kompanije da kupuju dozvole za pokrivanje svake tone ugljen-dioksida koju emituju.

Izvršni direktor italijanskog operatera gasne mreže Snam rekao je Rojtersu da će grupa tražiti podršku EU da uloži 2,5 milijardi evra u jačanje kapaciteta domaće mreže.

Novac koji dolazi iz RePowerEU takođe bi mogao da bude namenjen za izgradnju takozvanog koridora Južni H2, veze za dovođenje vodonika koji bi se proizvodio u severnoj Africi u severnu Evropu, rekao je izvor upoznat sa ovim pitanjem.

Delegacija Melonijeve u Alžiru je prošlog januara potpisala sporazume, uključujući povećanje transporta energije u Italiju i izgradnju novog gasovoda koji će takođe omogućiti transport vodonika.

Dvodnevna državna poseta Italije Alžiru dovela je do toga da su energetski giganti Eni i Sonatrah u ponedeljak potpisali dva sporazuma koji imaju za cilj smanjenje emisija i poboljšanje mreže energetske interkonekcije koja povezuje dve zemlje.

Italijanska vlada planira da završi razgovore sa Briselom o predloženom korišćenju fondova EU od strane Rima do kraja aprila, navodi se u saopštenju Rima.

(EURACTIV.rs)