Energetika

PREDSTAVLJEN INDUSTRIJSKI PLAN ZELENOG PAKTA: Novi modeli finansiranja i lakše dobijanje dozvola za zelene industrije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednica EK, Ursula fon der Lajen, predstavila je Industrijski plan Zelenog pakta EU.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, predstavila je Industrijski plan Zelenog pakta u nastojanju da se EU održi u svetskoj trci za šeme subvencija u zelenim industrijama.

Evropska unija teži klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, i ključne industrije kao što su proizvodnje turbina na vetar, solarnih panela i električnih vozila sa baterijama moraju biti spremne da obezbede neophodnu tehnologiju za dekarbonizaciju ekonomije.

"Znamo da je u borbi protiv klimatskih promena, neto-nula industrija ključna. Zemlje širom planete pojačavaju subvencije za zelenu industriju, i želim da budem jasna - mi to pozdravljamo. To su dobre vesti. Već dugo tvrdimo da je borba protiv klimatskih promena obavezna. Znamo da će u narednim godinama biti odlučeno kako će izgledati net-nula ekonomija i gde će se nalaziti, i želimo da budemo njen važan deo", rekla je ona.

Već neko vreme postavlja se pitanje da li će strane subvencije privući proizvođače da isele svoje pogone u druge zemlje, ili sagrade nove fabrike van Evrope. Industrijski plan Zelenog pakta Komisija je predložila kako bi obezbedila da proizvodni kapaciteti ključnih tehnologija u Evropi porastu.

Komisija će do sredine marta predložiti novi Net-nula industrijski akt, koji će postaviti ciljeve neophodne do 2030. godine.

"Jednačina je jednostavna, biće urađeno samo ono što može da se izmeri. Novi zakon fokusiraće se na ključne tehnologije za prelazak na net-nula, ubrzaće procese dobijanje dozvola, podstaknuće projekte koje realizuje više zemalja zajedno i pomoći će da se skrati birokratski proces", rekla je Fon der Lajen.

Industrije koje će obuhvatiti novi zakon su proizvodnja toplotnih pumpi, solarne energije, baterija, vetrenjača, kao i rešenja za izdvajanje i skladištenje ugljenika.

Fon der Lajen je kazala i da se trenutno razmatraju različiti modeli finansiranja.

"Želimo da odmerimom mogućnosti koje predstavljaju planovi 'REPowerEU', 'InvestEU' i Fond za inovacije. Imamo mogućnost da preusmerimo ili preorijentišemo dodatna sredstva 'REPowerEU plana', predloženog kako bi se smanjio uvoz fosilnih goriva iz Rusije. Ali taj proces je išao brže nego što smo očekivali, i razmatramo preusmeravnje dodatnih sredstava od oko 250 milijardi evra ka našim net-nula industrijama. Komisija će ohrabriti zemlje EU da ovaj novac iskoriste za poreske olakšice. Na taj način ćemo ispratiti brzinu, predvidivost i ciljani put napred kakav vidimo kod konkurencije", rekla je ona.

"REPowerEU" plan nije, prvobitno, smatran odgovorom na američki Akt o smanjenju inflacije, jer su sredstva za njega ranije određena. Za sada se očekuje da će zemlje članice primarno obezbediti sredstva za finansiranje industrijskog plana. Zbog toga bi trebalo olakšati pravila za dobijanje državne pomoći, smatra predsednica EK.

Privremeni okvir pod kojim će se odvijati ove izmene biće razmatran kao "rešenje koje će premostiti jaz" i Fon der Lajen je pozvala zemlje članice da "odmah investiraju".

Evropski fond suvereniteta, koji će takođe biti razmatran u narednom periodu, predstavljao bi "strukturalni odgovor koji bi obezbedio zajedničko evropsko finansiranje zajedničkih ključnih tehnologija", među kojima su kvantno računarstvo, veštačka inteligencija i biotehnologija.

Na pitanje da li će fond podrazumevati i zajedničko pozajmljivanje i zaduživanje, potez kojem se Nemačka usprotivila, Fon der Lajen je odgovorila da će sa zemljama članicama biti diskusije o drugim tehnikama finansiranja.

"Razgovaraćemo tokom leta i ne mogu sada da dam precizan vremenski okvir", rekla je ona.

(EURACTIV.rs)