Energetika

EVROPSKO TRŽIŠTE STRUJE NIJE SPREMNO ZA BUDUĆNOST: Šta bi sve trebalo da obuhvati predlog reforme koji priprema EK?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evropsko tržište struje nije spremno za budućnost, ocenila je španska ministarka ekoloških tranzicija. EK priprema reformu da bi stabilizovala cene i stimulisala investicije u obnovljive izvore.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Evropska unija mora da sprovede reforme tržišta struje što pre, kako bi stabilizovala cene za potrošače i stimulisala investicije u obnovljive izvore energije, smatra španska ministarka ekoloških tranzicija, Tereza Ribera.

Evropska komisija priprema reformu tržišta struje kako bi odgovorila na poskupljenja, ali i omogućila da pogodnosti jeftinih obnovljivih izvora osete svi potrošači.

"Trenutna kriza pokazala je koliko je postojeći model tržišta osetljiv na stresne situacije, kao i činjenicu da domaći potrošači osećaju ogromne posledice. Bez sumnje je pokazan i rizik uništenja potražnje usled energetske siromašnosti", ocenila je španska ministarka za EURACTIV.

"Moramo da pronađemo odgovor koji opravdava podršku ovakve transformacije i za investitore, i za potrošače", dodala je ona.

Evropska komisija u martu će predstaviti predlog reforme tržišta, a zemlje članice takođe istražuju mogućnosti reforme i ove nedelje započeti su razgovori u okviru posebne radne grupe za energiju. Među pitanjima koja će grupa obrađivati su kako obezbediti da nova, čista proizvodnja struje stigne na tržište i kako zaštititi potrošače od prevelike nepredvidivosti cena.

"Tržište EU nije spremno za budućnost, moramo da unapredimo regulativu i pošaljemo prave signale. U suprotnom, neće biti jasno da možemo da obezbedimo sigurnost snabdevanja", rekla je Ribera.

Po trenutnom modelu, najjeftinija struja prvo ulazi u sistem, a za njom "marginalni" kapacitet proizvodnje, najčešće su u pitanju elektrane na gas, koje mogu da budu pokrenute u kratkom roku da bi namirile periode intenzivne potražnje.

"Marginalni" sistem cena kritikuju Francuska i Španija koje imaju malo kapaciteta za proizvodnju struje na gas, i umesto toga se oslanjaju na jeftinije izvore kao što su nuklearni ili obnovljivi.

"Obnovljivi izvori zahtevaju značajne investicije na početku, potom su njihovi varijabilni operativni troškovi praktično nula. Ali potrošači nemaju pogodnosti od trenutnog modela, koji je osmišljen u drugim vremenima. Trenutni sistem formiranja cena na osnovu operativnih troškova ne obezbeđuje stimulacije potrebne za pokretanje novih projekata vezanih za obnovljive izvore energije, kao ni investiranje u tehnologiju skladištenja", rekla je ona.

(EURACTIV.rs)