Energetika

BALTIK SE KONAČNO ODVAJA OD RUSKE ENERGETSKE MREŽE: Zemlje nisu složne oko datuma, ali sve zavisi od Estonije

Baltičke države bi treblo da se odvoje od ruske elektroenergetske mreže početkom 2025. uprkos pozivima Litvanije za raniji izlazak, rekla je estonska premijerka Kaja Kalas.

Izvor: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Tri decenije nakon odvajanja od bivšeg Sovjetskog Saveza i 19 godina od pridruživanja Evropskoj uniji, baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija i dalje zavise od Rusije u obezbeđivanju stabilnog elektroenergetskog sistema, ali sada su odredile datum odvajanja.

Litvanija se zalagala da datum razdvajanja bude 2024. godine, govoreći da je Rusija nepouzdana i agresor. Ali to nije prihvatljivo za Estoniju, koja bi snosila najveći teret troškova ranijeg poteza, rekla je za Rojters estonska premijerka Kalas.

“Razumem da Litvanija želi da to bude brže, ali stvar je u tome što Estonija platila najveću cenu za ovo u smislu troškova, ali i u smislu rizika od nestanka struje“, rekla je Kalas, govoreći na marginama na samitu NATO-a u Viljnusu prošle nedelje.

“Kao kompromis, usaglasili smo se da ovaj rok pomerimo za godinu dana. Dakle, odvajamo se početkom 2025.“, rekla je Kalas.

Izvor: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Lobiraće se da bude ranije

Litvanski operater električne mreže Litgrid rekao je da će nastaviti da lobira kod Estonije i Letonije da krenu ranije, ali će slediti estonski raspored ako Estonija bude čvrsta, jer sve tri baltičke zemlje moraju da se razdvoje.

“Zavisni smo od Estonije, tako da ako se ne predomisle, nažalost, to će se desiti prema njihovom rasporedu (početkom 2025.)“, rekao je Rokas Masiulis, šef litvanskog operatera električne mreže Litgrid, u komentaru za litvanski javni servis.

“Vidimo šta se dešava u Ukrajini, gde ljudi ginu, a bombe i dalje padaju – ne mislim da je pravi izbor da se nastavi saradnja sa agresorom samo zato što se time štedi nekoliko centi“, rekao je Masiulis.

Prema sporazumu potpisanom 2018. godine, lideri regiona, uz podršku Poljske i Evropske komisije i 1,6 milijardi evra iz evropskih fondova, složili su se da unaprede svoju infrastrukturu i isključe se iz ruske mreže do 2025. godine.

Razdvajanje će biti objavljeno formalnom prijavom za baltičke, ruske i beloruske zajedničke mrežne operatere u avgustu 2024, rekao je Kalas.

(EURACTIV.rs)