Energetika

LITAR GORIVA SKUPLJI ZA 20 ODSTO: Turska želi da popuni državnu kasu pa povećala porez na benzin i dizel

Turska je povećala poreze na gorivo za skoro 200 odsto, što će pojačati inflatorne pritiske i dodatno opteretiti kućne budžete.

Izvor: EPA-EFE/Etienne Laurent

Turska želi da ovim povećanjem poreza na različite vrste goriva – uključujući benzin i dizel – popuni budžet za 2023. u iznosu od 42,2 milijarde dolara.

Dodatni porez na gorivo mogao bi takođe da podstakne inflaciju koja je u junu pala na 38,2 odsto sa maksimalnih 85,5 odsto u oktobru prošle godine.

Vlada procenjuje da su zemljotresi prouzrokovali štetu od preko 100 milijardi dolara, a ovi porezi pomoći će budžetskom deficit, navode turske vlasti.

Širi deficit je uglavnom nastao zbog povećane potrošnje uoči majskih izbora, kada je predsednik Redžep Tajip Erdogan izabran za treći mandat, kao i zbog radova na obnovi posle zemljotresa u južnoj Turskoj.

Izvor: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Očekuje se da će efekat prilagođavanja poreza, zajedno sa porezom na dodatu vrednost (PDV), dodati oko 6 lira na konačnu cenu pumpe, što je više od 20 odsto po litru, pokazuju proračuni Rojtersa.

Povećanje budžeta Ankare od 42,2 milijarde dolara odobrio je parlament u subotu i ono prati razna druga nedavna povećanja poreza među naporima da se ojača državna kasa, uključujući povećanje PDV-a za dva procentna poena.

Ekonomski nestabilna zemlja

Predsednik Erdogan koji je obezbedio još jedan petogodišnji mandat na majskim izborima, obećao je privremeno povećanje minimalne zarade i povećanje penzija. Lira je od izbora izgubila oko četvrtinu svoje vrednosti u odnosu na dolar.

Podsetimo, Erdogan je posle izbora, u pokušaju da povrati kredibilitet, imenovao bivše bankare sa Wall Streeta Mehmeta Simseka i Hafize Gaye Erkana na pozicije ministra finansija i guvernera Centralne banke.

Neuobičajeni eksperiment koji je održavao referentnu kamatnu stopu veštački niskom, uprkos visokoj inflaciji, pre izbora doveo je do inflacije od preko 85 odsto prošle godine i iscrpio devizne rezerve zemlje jer su donosioci odluka pokušavali da stabilizuju liru.

Novi ekonomski dvojac obećava stabilnost cena. Centralna banka je prvi put, posle više od dve godine, povećala referentnu kamatnu stopu sa 8,5 na 15 odsto i očekuje se da će nastaviti ciklus povećanja kamatne stope ovog meseca.

(EURACTIV.rs)