Energetika

PRED EVROPOM JE OZBILJAN IZAZOV: Ima dovoljno gasa za zimu, ali sledeća godina je pod znakom pitanja

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evropa ima dovoljno gasa za zimu ali će je čekati ozbiljni izazovi.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija ima dovoljno gasa za zimu, ali bi iduće godine mogla da se susretne sa nestašicom ukoliko Rusija bude dodatno smanjila zalihe, upozorila je Međunarodna energetska agencija i pozvala vlade zemalja da brže delaju kako bi sačuvale energiju i povećala korišćenje obnovljivih izvora.

Iako je Rusija tokom 2022. godine značajno smanjila isporuku gasa, Evropa je uspela da izbegne ozbiljniju nestašicu i započela je zimu sa punim zalihama, zahvaljujući delom hitno donetim merama. Još dva faktora bila su neuobičajeno blagi vremenski uslovi, kao i visoke cene gasa koje su umanjile potražnju za ovim energentom.

Ali 2023. godina mogla bi da bude teži test od povećanih računa za evropska domaćinstva, i primoravanja industrija da privremeno obustave poslovanje kako bi izbegle izuzetno visoke cene. Ako bi Rusija obustavila isporuku male količine gasa koju i dalje isporučuje Evropi, i ukoliko bi se kineske potrebe za energentima povećale usled opuštanja mera protiv korone, Evropska Unija mogla bi da se suoči sa nedostatkom od 27 milijardi kubnih metara tokom 2023. godine, navela je IEA. Ukupna potrošnja gasa u Evropskoj Uniji tokom 2021. godine bila je 412 milijardi kubnih metara.

Izvršni direktor IEA Fatih Birol izjavio je na konferenciji za medije Evropske komisije u Briselu da je u pitanju "ozbiljan izazov". Nestašica bi mogla da se izbegne povećavanjem subvencija i merama koje bi renovirale zgrade koje troše mnogo gasa, zamenu sistema grejanja zasnovanih na fosilnim gorivima toplotnim pumpama, i masivnim proširenjem korišćenja obnovljivih izvora energije. U pitanju je investicija procenjena na 100 milijardi evra, ali Birol navodi da bi se ona povratila u roku od dve godine kroz manje račune za gas.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je formiranje fonda solidarnosti u Evropskoj Uniji, koja bi prikupila novac za investicije u energetiku. Ovaj fond koristio bi EU sredstva, ali i dodatne izvore finansiranja. Fon der Lajen je ponovila da je snabdevanje EU gasom "bezbedno kada je u pitanju ova zima" i da se Unija priprema za narednu.

(EURACTIV.rs)