Energetika

ŠTA SE DEŠAVA SA CENOM STRUJE U SRBIJI? Direktor EPS-a objavio kada će biti doneta odluka

Autor Milena Antonijević

Vršilac dužnosti direktora EPS-a, Dušan Živković, rekao je da će se dobro sagledati da li postoji potreba za poskupljenjem struje, kao i da nikada rast cene nije bio bez razloga.

Izvor: rts/printscreen

Gostujući na RTS-u, Živković je govorio o preporuci MMF-a, prema kojoj bi struja u Srbiji trebalo da poskupi dva puta, a jedno bi trebalo da usledi već od novembra.

"Nije bio rast cene zbog rasta cene, ta pažljiva analiza je vodila računa o tome da se obezbedi održivost poslovanja, bezbedno i sigurno snabdevanje potrošača, stvaranje uslova za razvoj i  investicije, istakao je Živković.

Na pitanje da li to znači da nije izvesno da će do poskupljenja i doći, kaže da nije izvesno, ali da je cilj pažljiva analiza koja treba da dobro sagleda da li postoji potreba za tim.

Živković je rekao i to da je usled vrelog talasa primetan porast potrošnje struje ove nedelje.

"Protekla nedelje je bila na nivou 80.000 megavat - sati dnevno, ova nedelja je već došla do 90.000 megavat - sati. Porast potrošnje je već na nivou desetak procenata, ali Elektroprivreda nesmetano obezbeđuje dovoljne količine električne energije iz sopstvenih izvora", kazao je on.

Takođe je pojasnio da su blaga zima i dobra hidrologija stvorili uslove da akumulacije i deponije budu pune.

"U akumulacijama trenutno imamo preko 600 gigavat-sati, deponije su na nivou dva miliona tona uglja, tako da spremno dočekujemo sledeću zimu", tvrdi Živković.

Prema njegovim rečima, proizvodna uglja je na planiranom nivou, a cilj je da se deponije uglja održavaju na visokom nivou, kao i da je sada ključna priprema za sledeću zimu.

Živković je za RTS rekao i da je prelazak iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, nametnula niz formalnosti koje treba da se dese kako bi prelazni period prošao sa minimalnim posledicama i kako bi se stvorili uslovi za dalji nesmetani razvoj EPS-a.

Živković je rekao i da je on dugo u "Elektroprivredi Srbije" i da ima dobru komunikaciju sa svim zaposlenima.

"Vrata kod mene su uvek bila otvorena za sve zaposlene i ja ću se potruditi da tako ostane. Meni je cilj da u ovoj situaciji svi zaposleni mogu da se usavršavaju profesionalno, da razvijaju svoje karijere i napreduju i u tom smislu. Zaista sam spreman da sa svima njima razgovaram, ali sa jasnim ciljem da se EPS modernizuje i da taj neki partnerski odnos koji želim da uspostavim sa svima njima bude u cilju poboljšanja uslova svakog zaposlenog pojedinačno", poručio je Živković.

Mesec dana u javnosti se pominju i otkazi u EPS-u, a Živković je govorio i o tome.

"Otpuštanja su duže vreme tema koja se provlači u javnosti, ali ja to ne bih tako posmatrao. Cilj jeste da zadržimo zaposlene, stručne ljude, kvalitetne radnike, kao i da im napravimo prostor za profesionalno usavršavanje i unapređenje", rekao je on i dodao da veruje da do toga neće doći.

Prioritet EPS-a jeste zelena energija. Živković navodi da se dugo bavio time i da je zelena energija nešto što EPS-u predstoji.

"Zelena energija je nešto na čemu ćemo maksimalno raditi i u tom smislu gledati da podignemo nivo naših usluga kada je u pitanju zelena energija i projekti koje razvijamo", dodao je Živković.

On je pomenuo i projekat RHE Bistrice koja treba dugoročno da pomogne razvoju zelene energije.

Živković je vršilac dužnosti direktora EPS-a, a na pitanje da li će konkurisati za novog direktora, kazao je da će se potruditi da doprinese EPS-u maksimalno moguće.

Govoreći o tome šta je prioritet u ovom trenutku, ističe da je to plan poslovanja za sledeću, kao i usvajanje rebalansa za ovu godinu.

(EURACTIV.rs)