Energetika

BUGARSKA TUŽI GASPROM: Rusija ukinula izvoz gasa, nakon što je Ministarstvo energetike odbilo da plati u rubljama

Autor Aleksandra Vrbica

Bugarska i Poljska su prve zemlje članice EU koje su pretrpele smanjenje ruskog gasa nakon što su odbile da plate u ruskim rubljama.

Izvor: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Bugarsko ministarstvo energetike priprema arbitražni postupak protiv ruske državne gasne kompanije Gasprom zbog obustave isporuke gasa u aprilu 2022. nakon što je Bugarska odbila da plati u ruskim rubljama, najavio je u utorak ministar energetike prelazne vlade Rosen Hristov.

Bugarska i Poljska su prve zemlje članice EU koje su pretrpele smanjenje ruskog gasa nakon što su odbile da plate u ruskim rubljama.

Najava arbitražnog slučaja objavljena je nekoliko sati pre nego što je vladu zamenila nova, redovno izabrana vlada koju podržavaju proevropske stranke.

Rosen Hristov
Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U poslednjih deset meseci, prelazna vlada predsednika Rumena Radeva bila je pasivna po pitanju traženja nadoknade za obustavu isporuke ruskog gasa, što je nanelo veliku štetu bugarskoj ekonomiji i doprinelo porastu inflacije. Radevova vlada je u početku pokušala da pregovara o obnavljanju snabdevanja.

Zbog prozapadnog profila nove vlade, postoje očekivanja da će pokazati mnogo veću aktivnost i izneti arbitražnom sudu finansijska potraživanja Bugarske od Gasproma.

Hristov je rekao da je pokušao da ponovo uspostavi kontakte sa Gaspromom i zatražio da se obnovi snabdevanje gasom, ali je ruska kompanija odbila da da jasan odgovor.

U odgovoru na EURACTIV u martu 2023. godine, administracija Hristova je izvestila da nije doneta odluka da se pokrene arbitražni slučaj protiv Gasproma i da nisu preduzeti nikakvi koraci da se pripremi arbitražni zahtev.

Rumen Radev
Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Advokat međunarodne arbitraže Metodi Bajkušev kritikovao je u sredu bugarsku vladu zbog njene pasivnosti prema Gaspromu i upozorio da bi Rusija mogla da iskoristi slučaj hibridne operacije da destabilizuje novu prozapadnu vladu.

„Zabrinut sam da bi jedan od napada na novu vladu mogao da dođe od Gasprom Eksporta, pri čemu bi oni (prvi) podneli zahtev protiv Bugarske. Očigledno je da Ruska Federacija nema problema da ovo sprovede kao hibridnu operaciju, bez obzira da li će izgubiti takav slučaj", komentariše advokat Bajkušev.

Rusija bi mogla da iskoristi sudski spor kao hibridni napad na Bugarsku, a proruski narativ odmah su iskoristili proruski novinari, stručnjaci i politički lideri nakon obustave isporuke, da prikažu Bugarsku kao potpuno zavisnu od odluke Kremlja.

(EURACTIV.rs)